Vežbanje

SVI SU POLUDELI ZA JAPANSKOM TEHNIKOM MRŠAVLJENJA: Umesto teretane i skupih sprava potreban vam je samo peškir! (VIDEO)

U pitanju je vrlo jednostavna tehnika istezanja, nema umaranja niti znojenja.

27.09.2023 16:01

SVI SU POLUDELI ZA JAPANSKOM TEHNIKOM MRŠAVLJENJA: Umesto teretane i skupih sprava potreban vam je samo peškir! (VIDEO)
Tiktok

Japanci su već decenijama najdugovečniji narod na svetu. Zdravlje i vitalnost duguju zdravoj ishrani koja se mahom bazira na pirinču i ribi ali i aktivnom vežbanju tokom celog života.

Uobičajena slika u japanskim parkovima su grupe ljudi različitog uzrasta koje mirno vežbaju ili meditiraju. Tu ćete videti decu, studente, penzionere ali i biznismene koji su kratku pauzu na poslu iskoristili da izađu na vazduh i vežbaju.

Printscreen Tik Tok/plantpoweredcoach

Instruktor je pokazao kako se pravilno izvodi ova vežba

Tehniku razvio japanski lekar

Kada je vežbanje u pitanju kod Japanaca ne postoje izgovori nemam vremana, umoran sam i slično zato što dobro znaju koliko je svakodnevna fizička aktivnost pa makar trajala i kratko blagotvorna za ljudski organizam i zdravlje. 

Kako je on objasnio u Tik Tok snimku jedan fitnes instruktor koji je promenio petominutno vežbanje Japanaca sa peškirom bio je prijatno iznenađen rezultatima. Redovnom promenom ove tehnike izgubio je salo na stomaku i postigao potpuno ravan stomak ali to nije sve.

Tehniku peškira pre više od 10 godina je razvio japanski stručnjak za refleksologiju i masažu dr Tošiki Fukucudži. Ovom metodom, kako je on tvrdio, možete se rešite viška masnoća sa stomaka, poboljšati držanje, ojačati leđa i smanjite bolove u kičmi koja prva strada zbog dugotrajnog sedenja na poslu.

Redovnom primenom ove vežbe postiže se pomak i u ispravljanju položaja karlice. Ovo je važno zato što seiIspravljanjem položaja karlice preusmerava energija i cirkulacija krvi, poboljšava varenje i postiže ravan stomak.

U pitanju je zapravo vrlo jednostavna vežba istezanja tela, nećete se umoriti niti oznojiti a potrebno je da je izvodite svakog dana po pet minuta. Nije važno da li to radite ujutru ili uveče, važno je da ne preskočite ni jedan dan.

Kako se vežba?

Kako je pokazao ovaj fitnes instruktor na snimku veći peškir, kao što su oni za tuširanje, se urola a krajevi se pričvrste gumicom sa obe strane kako se peškir ne bi odmotao. Potom ga stavite ispod donjeg dela leđa dok opušteno ležite na podu. Ruke podignite iznad glave sa dlanovima okrenutim ka podu, a nožne prste usmerite prema unutra dok se ne dodirnu. Opustite se i lezite mirno pet minuta. 

Ova vežba podstiče cirkulaciju krvi i uravnoteženo telo kroz istezanje i opuštanje. Osim toga, ojačava mišiće tela, smanjuje bol u leđima, ispravlja loše držanje i zateže struk.

Naravno, ako želite da smršate i rešite se pojasa oko stomaka vodite računa da se hranite zdravio i da dnevno unosite oko 1,5 do 2 litre vode kako bi telo bilo pravilno hidrirano. 

Usledili su brojni komentari na ovaj post.

- Bez šale ovo je odlična vežba.

- Da li smeju deca da rade ovo?

- Ne postoji magična vežba, morate da vodite računa o ishrani ako želite da smršate - bili su samo neki od komentara na ovaj post. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)