Prirodni lekovi

OVO SU 8 NAVIKA JAPANACA ZA SREĆAN I DUGOVEČAN ŽIVOT: Evo šta praktikuju svakodnevno kako bi doživeli dubogu starost i mladalački izgled (FOTO)

Japan je zemlja koja se pridržava tradicionalne prakse i zdrave navike u ishrani.

13.06.2023 12:01

OVO SU 8 NAVIKA JAPANACA ZA SREĆAN I DUGOVEČAN ŽIVOT: Evo šta praktikuju svakodnevno kako bi doživeli dubogu starost i mladalački izgled (FOTO)
Shutterstock

Većina nas često traži inspiraciju u različitim kulturama kada je zdravlje i dugovečnost u pitanju. Japanska kultura je jedna od tih, a tamošnji narod je poznat po svom dugom životnom veku i niskoj stopi bolesti. Oni se strogo pridržavaju određenih navika kako u ishrani, tako i kroz način života i svoje aktivnosti. Poznato je da praktikuju uravnoteženu ishranu bogatu morskim plodovima i pirinčem ali neguju ljubav prema prirodi i društvenim vezama. Postoje neke navike kojih se oni pridržavaju zbog čega je njihov život obogaćen i sadržajan.

1. Japanska dijeta za zdrav život

Tradicionalna ishrana ovog narod bazira se na morskim plodovima. Oni konzumiraju mnogo ribe čime obezbeđuju dovoljni unos omega 3 masne kiseline. Pored toga pirinač obezbeđuje ugljene hidrate za energiju, a potrošnja voća i povrća kod ovog naroda garantuje dovoljan unos vlakana, vitamina i antioksidanata. Japanska ishrana je niskokalorična, a brojne naučne studije su dokazale da ima svojih prednosti povezujući je sa nižim stopama srčanih oboljenja i gojaznosti piše Njutrajderi.

shutterstock.com

Morski plodovi su obavezni u jelovniku Japanaca

2. Zeleni čaj je obavezan

Zeleni čaj je sastavni deo japanske kulture i on ima svojih prednosti. Prepun je antioksidanata i pomaže u smanjenju upala, snižavanju holesterola kao i poboljšanju rada mozga. Priprema ovog čaja podstiče pažnju i strpljenje, a svima se prepručuje uvođenje ovog čaja u dnevnu rutinu i treba ga zameniti jutarnjom kafom kojoj svi radije pribegavamo. 

Shutterstock

Zeleni čaj istočne kulture preporučuju jer je pun antioksidanata i hranljivih stvari za organizam

3. Hara Hači Bu: ishrana za dugovečnost

Ovo je konfučijsko učenje koje se bazira na unosu hrane do 80 odsto. Ova praksa se bazira na umerenosti i pomaže u sprečavanju prejedanja i zdravstvenih rizika poput gojaznosti i dijabetesa. Da biste ovu naviku usavršili treba da obratite pažnju na znake gladi i sitosti , da jedete polako i prestanete kada osetite da je dovoljno a ne potpuno.

4. Ikiagi: Otkrivanje svrhe za ispunjen život

Ova reč u prevodu znači "razlog postojanja" i predstavlja holističku perspektivu života. Podstiče svakoga od nas da pronađe ravnotežu između strasti, misije i profesije i u suštini da se fokusira na ono što ga ispunjava i donosi u radost. Kroz samoposmatranje možete otkriti šta je to u čemu se ističte, negujte to da biste stvorili život koji ima svrhu.

5. Šinrin- Joku: "Šumsko kupanje"

Uranjanje u šumsko okruženje predstavlja jedan vid ekoterapije i Japanci ga praktikuju kako bi smanjili stres, poboljšali raspoloženje  i ojačali imunološku funkciju. Ovo se posebno odnosi na ljude koji žive u gradu. Oni bi trebalo da provode vreme u parkovima i na zelenim površinama, fokusirajući se na zvukove, mirise i prizore oko sebe i negujući osećaj smirenosti i povezanosti sa prirodom. 

Foto: Shutterstock

Boravak u prirodi smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

6. Jake društvene veze

Kvalitetni društveni odnosi su u Japanu od suštinskog značaja jer daju osećaj pripadnosti i emocionalnom blagostanju. Istraživanja su pokazala da jake veze mogu smanjiti nivo stresa, poboljšati mentalno zdravlje pa čak i produžiti vek. Negujte svoje odnose sa porodicom i prijateljima. Produbite veze kroz davanje i primanje podrške dragih ljudi.

7. Harmonija, red i samorazvoj: stubovi japanske kulture

Ovo su osnovne vrednosti koje vode društvene interakcije i lični rast. Harmonija podstiče miran suživot, red donosi strukturu a samorazvoj promoviše učenje i usavršavanje. Usvajanje ovih vrednosti donosi mir i rast. Vežbajte ih tako što ćete uneti mir i red u svom okruženju i interakcijama a prihvatiti način o rastu prema ličnom i profesionalnom razvoju.

Pixabay.com

Hamonija, red i samorazvoj su stubovi japanske kulture

 

8. Superhrana: glavna komponenta japanske ishrane

Morske alge bogate su jodom, koji podržava rad štitne žlezde, zatim mineralima, kalcijumom i gožđem. Oni su odličan izvor dijetalnih vlakana i antioksidanata. Uključivanje morskih algi u ishranu može biti jednostavno poput dodavanja supe i salatu u jelovnik ili može biti poput uživanja u omiljenoj užini. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)