Psihologija

MLADIĆ JE UPITAO SVEŠTENIKA ZAŠTO MU SE DEŠAVAJU NESREĆE: Dobio je odgovor zbog kog su mu odmah krenule suze i nad kojim bi svi trebalo da se zamisle!

"Ako je Bog s tobom čega se bojiš, a ako nije, čemu se nadaš?", bila je velika mudrost i najvoljenijeg srpskog patrijarha Pavla.

09.06.2023 16:01

MLADIĆ JE UPITAO SVEŠTENIKA ZAŠTO MU SE DEŠAVAJU NESREĆE: Dobio je odgovor zbog kog su mu odmah krenule suze i nad kojim bi svi trebalo da se zamisle!
shutterstock.com

Molitva je razgovor s Bogom, često ističu pravoslavni sveštenici, podsećajući koliko je važno svakodnevno se moliti Gospodu posebno u teškim vremenima u kojima živimo. Kako je ispričao jedan sveštenik, jednog dana je u njegovu crkvu došao mladić s molbom da mu pomogne. Celog života su ga pratile nesreće i nije znao više šta da radi. 

pexels.com

Molitva je naš spas, posebno u teškim vremenima

Mladić je bio slomljen i nije znao šta da radi. Međutim, svešetnik nije imao odmah vremena, pa mu je rekao da dođe sutradan, a da će se on celu noć moliti za njega. Mladić se zahvalio i otišao, a sutradan je ponovo došao u crkvu. 

- Sine, sedi da ti kažem. Nezgode su deo života, ali ti si bio spasen zahvaljujući molitvi. Kada ti se prvi put desila nezgoda i kada si izgubio prijatelja, spasle su te majčine molitve. Ti si iz te nezgode izašao živ. Kada ste upali u reku, kada si se davio i borio za vazduh, preživeo si jer su te spasle bakine molitve. Sećaš se, tvoja baka je ceo život provela u molitvi i veri - rekao je sveštenik.

Nakon što se spasao iz reke, nesreće su nastavile da prate mladog čoveka.

- Sećaš se kad su stradala tvoja dva prijatelja jer su zaboravili uveče da ugase šporet. Trgao si se iz sna jer si shvatio da se nešto loše dešava. Gorela je zavesa u kuhinji, a požar se širio. Za to što si ti preživeo zahvali se mirnom ocu koji je čovek od vere - dodao je sveštenik, dok su mladiću tekle suze niz lice.

Kako je objasnio zbunjenom mladiću, sve nesreće koje su ga pratile u životu ukazivale su na životni put kojim treba da ide.

- Bog ti je rekao sve što treba da znaš. Treba da se moliš svakog dana i da činiš dobra dela. Molitva je naš spas i molitva će nas približiti Bogu, a kada smo uz Boga nemamo čega da se plašimo - zaključio je sveštenik.

O ovome je na svoj način govorio i najomiljeniji srpski partijarh Pavle. Njegove reči i danas su žive u narodu. Jedna od njegovih najčešćih poruka je glasila: "Ako je Bog s tobom čega se bojiš, a ako nije, čemu se nadaš?". Toliko mudrosti u samo jednoj rečenici o kojoj bi trebalo svi da razmislimo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)