Tetka Saveta

OVAKO TREBA DA IZGLEDA SVAKA MOLITVA! Biblija kaže da je slepi prosjak stao pred Hrista i izgovorio samo jednu rečenicu!

Mnogi se pitaju u kom položaju, kojim rečima i gde je najispravnije da se molimo Gospodu, a evo i odgovora.

29.12.2022 13:08

OVAKO TREBA DA IZGLEDA SVAKA MOLITVA! Biblija kaže da je slepi prosjak stao pred Hrista i izgovorio samo jednu rečenicu!
Shutterstock

Božićni post još traje, a većina vernika koji ga se pridržavaju tada se najintenzivnije mole Gospodu. U težnji da ne pogrešimo negde, čovek je neprestano na oprezu. Milion pitanja vrti nam se u glavi, a što se molitve tiče najčešće su one da li to radimo na ispravan način. Pojedinci se pitaju da li se treba moliti u sedećem ili stojećem položaju i da li je onda u redu molitva u ležećem položaju pred spavanje. Neki se pitaju da li treba da kleče i klanjaju se, kao i da li ruke treba da budu sklopljene i podignute ka Bogu

Mnogo je i drugih pitanja: Da li oči treba da budu zatvorene za vreme molitve? Da li je bolje moliti se u crkvi ili napolju? Da li treba da se molimo ujutru kad ustanemo ili uveče pred odlazak na spavanje? Postoje li određene reči koje treba da izgovaramo u molitvi? Kako započeti molitvu? Kako je ispravno završiti molitvu? 

Srećna Republika vam daje odgovore na mnoga od tih pitanja, kao i na ono ključno - kako prava molitva treba da zvuči.

Pixabay.com

Kakva molitva je najipsravnija

Najbliže onome što Biblija daje kao obrazac za molitvu jeste “Oče naš”. To je primer kako molitva treba da bude sročena. Međutim, treba da se molimo za stvari koje se spominju u molitvi “Oče naš”, ali svojim rečima, prilagođavajući je ličnom iskustvu. Ispravna molitva je ona u kojoj se molimo čistog srca. Treba da otvorimo srce pred Bogom i da budemo iskreni jer nas on poznaje bolje nego mi same sebe. Treba da stavimo svoje zahteve pred njega, imajući na umu da on zna šta je najbolje za nas i da neće uslišiti ono što nije po njegovoj volji najbolje za nas. Treba da mu izrazimo ljubav, zahvalnost i divljenje, neopterećeni time da li smo pronašli prave reči. Boga mnogo više interesuje ono što nam je u srcu od naše rečitosti.

Ono što iznosimo pred Boga bi, takođe, trebalo da bude i maksimalno uprošćeno. Postoji stara izreka: "Bog te namerno udalji od nekih ljudi, zato što je on čuo neke stvari kada ti nisi bio tu." Možda vam samo deluje da vam se želje ne ostvaruju, a zapravo, kada bi se vaše trenutne želje ispunile, one bi na dugoročnom planu imale više štete po vas nego koristi. 

pexels.com

Da li treba da se molimo samo u crkvi, pitanje je koje muči mnoge vernike

Primer molitve je i onaj iz Biblije. Navodi se da je jedan slep čovek poverovao da je Hrist zaista Božiji sin i da može da leči sve. 

- Gospode, daj da vidim! (Lk. 18, 41) - glasila je njegova molitva. 

Bila je kratka, jasna i precizna. I to je zapravo jedini pravi način - Gospodu se u molitvi treba obraćati koncizno i bez mnogo komplikovanja. On će tada sam srediti naše molitve i želje i tiho ostaviti po strani ono što ne odgovara njegovoj volji i što bi bilo štetno za nas.

Pixabay.com

Slepi prosjak je poželeo da progleda

Slepac nije okolišao, nije komplikovao svoju molitvu. Izneo ju je kratko i jasno. Bio je to veoma veliki zahtev. Međutim, veličina molitve govorila je o veličini poverenja u moć i veličinu Isusovu. Na kraju, Biblija je ta iu kojoj piše: "Tražite, i biće vam dato".

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Lola

29.12.2022 14:19

Čoveče, vi znate kako treba čija molitva da izgleda...