Tetka Saveta

DANAS NE VEZUJU SAMO DECA MAJKE, VEĆ I MUŽEVI ŽENE: Neverovatni običaji za jedan od najvećih praznika, Materice!

Tačno na drugu nedelju pred Božić dolazi nam ovaj praznik koji se smatra porodičnim i ima veoma važnu ulogu u pravoslavlju.

25.12.2022 10:02

DANAS NE VEZUJU SAMO DECA MAJKE, VEĆ I MUŽEVI ŽENE: Neverovatni običaji za jedan od najvećih praznika, Materice!
Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva obeležava Materice, najlepši hrišćanski praznik majki i žena. Tog dana deca porane i "zavežu" majku na isti način kao što su njihove majke vezivale nekada svoje.

Taj veliki praznik pada drugu nedelju pred Božić, tačnije nedelju pred doček Nove godine. Pravilo je da mališani iskoriste bilo šta što im omogućava vezivanje - šal, maramu, kaiš, pertle i da tako vežu noge mamama, a često i bakama. Majke nemaju pravo da se same odvežu, već ih deca odvezuju tek kada one "plate otkup".

Vezivanje u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu. Cilj je porodica, a u centru porodice je dete. Simbolika je jasna - počinju pripreme za doček Božića. Sprema se svečan ručak, koji okuplja celu porodicu, a budući da je sve do najradosnijeg hrišćanskog praznika period posta, savet je da ručak bude bez mesa i proizvoda životinjskog porekla.

Printscreen

Materice su veliki hrišćanski praznik koji se obeležava u čast Bogoridice

U domu u kome se danas vezuju majke trebalo bi da vlada ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera. Budući da se praznik od davnina odomaćio u našim domovima, mališani, osim majki, hitaju da vežu i bake, tetke i strine. Postoji verovanje i da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini, ukoliko to priželjkuju. Za Materice je običaj i da žene odu na liturgiju u crkvu, gde ih sveštenik pričešćuje i oprašta im sve eventualne grehove koje su počinile u poslednjih godinu dana.

Postoji i narodno verovanje po kome na Materice ne treba obući već nošenu odeću, već isključivo novu, kako bismo "čisti" ušli u Novu godinu. Materice su veliki praznik na koji, baš kao i na svako crveno slovo, ne treba spremati kuću, usisavati ili detaljno čistiti. Naravno da nije veliki greh ni kada morate da uradite bilo šta od toga, ali preporuka je da, ako već možete, odložite za dan kasnije.

pexels.com

Materice su veliki porodični praznik

Novija, neformalna tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje danas treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Kuću za vreme posta i u susret Božiću treba okaditi, pomoliti se zajedno s porodicom, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

pexels.com

Majke se kroz molitvu posebno zahvaljuju na deci i njihovom zdravlju

BONUS VIDEO:

Komentari (0)