MAME SPREMAJTE POKLONE!

DANAS SU MATERICE, RADUJTE SE! Deca vezuju mame a one ih daruju poklonima

Materice se slave drugu nedelju pred Božić i smatraju se za najveći hrišćanski praznik majki i žena. Portal Srećna Republika vam donosi priču o tradiciji, istoriji i verovanjima vezanim za ovaj praznik.

26.12.2021 09:07

DANAS SU MATERICE, RADUJTE SE! Deca vezuju mame a one ih daruju poklonima
Printscreen

Ovo je jedan od praznika koji prethode Božiću, a običaj je da na ovaj dan deca vezuju majke. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način na koji su njih majke vezivale na Detinjce.

Simbolika

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana, dok joj deca čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se "dreši". Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima ili nekim drugim slatkišima.

Simbolika ovog uzajamnog "vezivanja" i "drešenja" dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog - Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga. U želji, dakle, da njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i on - Božić - ljubav, koja je "sveza savršenstva" i mi se o Detinjcima, Matericama i Ocima međusobno "vezujemo" i "drešimo".

Koje se sve žene vezuju?

Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice. Vezuju se i udate žene u okruženjukomšinice, tetke, bake...

Materice su, kao nekada, i danas prilika da se obraduju siromašna ili deca bez roditelja. Nekada su žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlazile kod njih u posetu, noseći kolače i darove za otkupljenje, ćerki materijal za haljinu, zetu košulju, piše portal Republika

U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinci, Materice i Očevi ne povezuju samo jednu generaciju, nego sve generacije roditelja i dece unazad.

To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

 

 

Komentari (0)