Tetka Saveta

MOLITVA SVETOM ARHANGELU MIHAILU: Obratite mu se ovim rečima i one će biti primljene kroz nebo koje se u ovo doba godine otvara!

Danas vernici u našoj zemlji obeležavaju slavu Aranđelovdan, a evo šta je patrijarh Pavle govorio o običajima na taj veliki hrišćanski praznik.

21.11.2022 09:01

MOLITVA SVETOM ARHANGELU MIHAILU: Obratite mu se ovim rečima i one će biti primljene kroz nebo koje se u ovo doba godine otvara!
Profimedia, Shutterstock

Aranđelovdan je izuzetno poštovan u našem narodu i posle Svetog Nikole druga slava po broju vernika koji današnji praznik obeležavaju kao krsnu slavu. Posvećena je arhangelu Mihailu, vojskovođi vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta, i zaštitnika na zemlji. Zanimljivo je da arhangela Mihaila poštuju i slave ne samo Hrišćani, već i mnoge druge religije [irom sveta.

Za Jevreje je arhangel Mihailo zaštitnik Izraela i sinagoge, hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhangela koji su pobedili sile zla.

Čuvar vere

Sveti arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere, borcem protiv jeresa i zaštitnikom loze Nemanjića. Prema narodnoj poeziji, car Dušan slavio je svetog arhangela Mihajla tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine, da li od umora ili nemara, on se prevario pa seo, nakon čega se anđeo naljutio, udario ga krilom i odleteo. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da umilostivi arhangela Mihaila.

Kao simbol borbe dobra protiv zla na ikonama i freskama predstavljen je s kopljem ili mačem u desnoj ruci i to kako probada aždaju, dok u levoj nosi palminu grančicu ili terazije kao simbol božanske pravde. Ukoliko nosi kolje, na vrhu je naslikana platnena pantljika s crvenim krstom.

Uvek se javlja na mestima kao i Bogorodica i veruje se da je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, pa njegovo ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" - vesnik, anđeo. Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji, a kao praznik je ustanovljen vek kasnije na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora 325. godine.

Žito je obavezno

U jednom delu našeg naroda postoji verovanje da se za ovu slavu ne sprema žito (koljivo), zato što se smatra da je arhangel Mihailo živ svetitelj. Međutim, to je pogrešno. Kako je svojevremeno objasnio blagopočivši patrijarh Pavle, za Aranđelovdan se uvek priprema žito.

- Žito je obavezno za Svetog Arhangela Mihaila. Kuvana pšenica je simbol života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav. Bog je Bog živih, a ne mrtvih - govorio je patrijarh Pavle.

Posejana pšenica donosi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.

Veruje se da se ne valja svađati na ovaj dan, niti ljutiti na bilo koga jer se duša polako priprema za post, pa u skladu sa hrišćanskim vrednostima treba oprostiti svima. U molitvi arhangelu Mihailu, vernici mu se obraćaju da umoli Gospoda i spase ih od bolesti, rana i iznenadne smrti. Postoji verovanje da arhangel obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti.

Na današnji dan ne treba terati beskućnike, već ih primiti i ugostiti. Predanje kaže da arhangel Mihailo luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima, pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

Prema narodnom verovanju, kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom zime i proleća. Svetog arhangela Mihaila posebno poštuju stočari koji ga slave kao svog zaštitnika jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Molitva svetom arhangelu Mihailu

"Sveti Arhangele Mihailo, odagnaj od mene duha lukavog koji me iskušava. O, veliki Arhistratiže Božiji Mihailo, pobedniče demona! Pobedi i uništi sve moje vidljive i nevidljive neprijatelje i umoli Gospoda Svedržitelja da me spase i odbrani od svake bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Postoji verovanje da se nebo otvara puna tri dana i da "prima" molitvu i to dan uoči Sabora, na sam Aranđelovdan i narednog dana.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)