Psihologija

5 NAJGORIH SAVETA UZ KOJE VAŠE DETE SIGURNO NEĆE BITI MILIONER: Poznati bogataš otkriva u čemu greši najveći broj roditelja!

Met Higins, čije se bogatstvo meri u milionima dolara, podelio je svoje dragoceno iskustvo s čitavim svetom, tvrdeći da vaspitanje ima ogroman uticaj na to kakva će biti nečija finansijska sudbina.

04.06.2023 20:01

5 NAJGORIH SAVETA UZ KOJE VAŠE DETE SIGURNO NEĆE BITI MILIONER: Poznati bogataš otkriva u čemu greši najveći broj roditelja!
shutterstock.com

U toku su mature i premišljanja budućih akadmeskih građana da li će i koji će fakultet upisati, pa mnogi već sada počinju da kroje budućnost iako je pred njima vremena na pretek. 

Milioner Met Higins je autor bestselera, izvršni direktor i investitor i on je za CNBC.com napisao kolumnu o tome kako u životu nikada nije igrao na sigurno, a da se tokom odrastanja suočavao s velikim izazovima i teškoćama. Prošao je kroz mnogobrojne krize odrastajući u siromaštvu, a zatim je napustio srednju školu i morao sam da se stara o nepokretnoj majci, pri čemu je radio dva posla kada je konačno upisao studije.

Na putu da postane milioner prošao je mnoga iskušenja, ali nikada nije bio opušten u smislu da igra na sigurno. U skladu sam je podelio najgore savete koje mladi ljudi mogu da dobiju i naglasio šta umesto toga mogu da urade.

"Treba imati rezervni plan"

Jedna studija je pokazala da razmišljanje o rezervnom planu može značajno da smanji verovatnoću da se desi plan A. Prema Higinsovim rečima, smanjuje se čak i motvacija da se pokuša.

shutterstock.com

Razmišljanje o rezervnom planu može vam pomeriti fokus sa glavnog cilja

On poručuje da poput uspešne mlade pevačice Tejlor Svift svako treba da verue da će se nešto desiti i da se, pritom, ne brine o tome šta će se desiti ukoliko ne dođe do uspeha. Ukoliko plan A ne uspe, bolje je verovati svom kapacitetu i volji nego imati rezervni plan.

"Smanjite vreme ispred ekrana"

Korišćenje telefona i kompjutera za besmeslene stvari poput igranja igrica po 10 sati dnevno svakako nije poželjno, međutim, postoje razne vrste unosinih veština na mreži, poput kreiranja veb-stranice, pisanja poslovnog plana, plasiranja proizvoda ili usluga. Budućnost i resursi su upravo ovde i to sa niskim troškovima, ali treba znati racionalno i smisleno koristiti internet.

pexels.com

Boravak ispred ekrana može biti i produktivan ako se mreže koriste svrsishodno

"Ne brinite o malim stvarima"

Nije svaka anksioznost problematična, a studije pokazuju da najuspešniji preduzetnici obuzdavaju anksioznost i prepuštaju joj se. Oni održavaju tzv. "stanje optimalne anksioznosti", odnosno ravnotežu između dovoljno ansioznosti da bi pojačali fokus i poboljšali performanse, ali ne toliko da umanje i uspore svoj rad.

"Radi u velikoj i stabilnoj kompaniji"

Nekada je najbolji savet koji ste mogli da dobijte bio da radite u velikim i prestižnim kompanijama poput Fejsbuka, Gugla, Netfliksa. Iako su takve kompanije nudile 30-godišnje karijere, sada se i on suočavaju sa masovnim otpuštanjima. Nemojte da jurite velika imena, već je bolje startovati i u manjoj ili srednjoj kompaniji ili tamo gde ćete imati jasnu viziju šta radite, na kojoj ste poziciji i gde ćete biti uvereni da su vaša interesovanja i veštine u skladu sa radnim mestom. Bolja opcija je da započnete svoj posao. Koristeći veštačku inteligenciju možete da pokrenete posao s kojim možete zarađivati i do 10.000 dolara mesečno, a istovremeno nećete razmišljati o otpuštanju.

"Kupi kuću i preseli se"

Gotovina je nešto najbolje što neko može sebi da priušti. Ukoliko je moguće da uštedite, to će vas spasti bankrota i zaduživanja. Tržište nekretnina se stalno menja, a u okruženju gde je visoka inflacija gotovina je svakako bolja od zaduživanja. Dug na kreditnim karticama je među mladima između 18 i 25 godina sa najvišom stopom u poređenju s drugim generacijskim grupama, pa posebno mladi treba da budu oprezni sa prekomernom potrošnjom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)