Psihologija

NIJE SVEJEDNO DA LI NOSITE CRNU ILI ROZU BOJU ODEĆE: Stručnjaci otkrivaju neverovatne stvari koje one govore o vama (FOTO)

Nakon ovih saznanja dva puta ćete razmisliti prilikom odabira garderobe koju nosite.

16.05.2023 18:02

NIJE SVEJEDNO DA LI NOSITE CRNU ILI ROZU BOJU ODEĆE: Stručnjaci otkrivaju neverovatne stvari koje one govore o vama (FOTO)
pexels.com

Psiholozi su demantovali svakoga ko misli kako boje ne igraju važnu ulogu u našem životu. Prema njihovim tvrdnjama one mogu uticati na vaše emocionalno, menatlno i duhovno stanje. Govoreći za Insajder Mišel, Luis savetnica u oblasti psihologije boja, dala je konkretne savete na koje bi boje trebalo da obratimo pažnju ako želimo da osvežimo svoj garderober.

Crvena boja daje energiju

Iako za ovu boju malo ko ima hrabrosti da je nosi, a i ne stoji baš svima, činjenica je da prema stručnjacima, a to potvrđuje i Mišel, ona daje samopouzdanje i dodatnu energiju, naročito ako imamo težak dan i osećamo se istrošeno. 

Ova boja, kako ona ističe, može nam pomoći da se "probudimo", zadržimo pažnju, pa čak i da povećamo otkucaje srca. Psihološkinja je istakla da posebno voli da nosi crvenu boju kada je umorna. Ukoliko vam je potrebno da neke stvari držite na visokom nivou, ili da istrajete recimo u vežbanju Mišel preporučuje svakako nošenje ove boje. 

Narandžasta čini ljude uravnoteženim

Ukoliko ste u potrazi za nekom ravnotežom Luis savetuje nošenje narandžaste boje. Ova boja je povezana sa kućnim okruženjem tako da stvara osećaj topline i mirnog i uravnoteženog tela. Ona se poistovećuje sa bojom sunca koje nam pomaže da se probudimo na miran način i da započnemo dan bez stresa.

Žuta donosi nadu i radost

Iako ćete videti samo neke odvažne kako nose žutu boju, čini se da takve osobe odišu pozitivnošću i osećaju se srećnije. Žuta je psihološka primarna boja nervnog sistema i ona nam pomaže da se osećamo optimistično i radosno pa čak i da se fokusiramo na budućnost. Ako želite da dodate šarenilo u odeću žuta je pravi izbor. 

Plava boja unosi opuštenost

Nošenje plave boje može pomoći u smanjenju pulsa i krvnog pritiska. Ona ima umirujuće dejstvo, kako tvrdi savetnica, i tera ljude da misle na odmor što vodi ka opuštenom umu. Tamno plave nijanse unose dublje misli ali i promovišu mir. Ova boja je savršena za posao jer osoba koja je nosi uliva drugima poverenje kao i sigurnost da se možete nositi sa stresnim situacijama.

Ružičasta boja inspiriše udobnost i nežnost

Roza boja je boja nežnosti i ona je sjajan izbor kada želite da se osećate pre svega udobno. Takođe, ako želite da istaknete svoju ženstvenost ne zaboravite da garderober začinite jednim ružičastim komadom odeće.

Zelena boja unosi uravnoteženost

Ako ste previše pod stresom zelena će vas podići i napraviti ravnotežu. To je smirujuća boja koja balansira ostale tri: plavu, crvenu i žutu. Ova nam pomaže da rastemo i razvijamo se na ličnom planu.

Ljubičasta boja je povezana sa duhovnošću i vezom

Nošenje ove boje pomaže ljudima da se povežu sa drugim ljudima i stvarima i ona najviše ima veze sa odnosima i duhovnošću. Luis tvrdi da voli da nosi ovu boju kada upoznaje nove ljude jer stvara brže veze. Nju je poželjno nositi kako bismo više iskoristili duhovnu stranu. 

Magenta ili purpurna je za one koji žele smelost

Magenta je boja revolucije i pomaže da se pokrene akcija i da budete energičniji. Bilo da je reč o poslu ili izlasku u grad ona pomaže ljudima da se osećaju smelije i revolucionarnije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)