Psihologija

OVO DETE IMA VEĆI IQ OD AJNŠTAJNA: Zapanjiće vas koliko iznosi! (FOTO)

Malena Adara, koja je ime dobila po zvezdi, trpela je nasilje vršnjaka sve dok je majka nije odvela u meksički Centar za nadarenu decu.

09.05.2023 17:01

OVO DETE IMA VEĆI IQ OD AJNŠTAJNA: Zapanjiće vas koliko iznosi! (FOTO)
instagram/Adhara Maite Pérez Sánchez

Adara Perez Sančez (11) odrasla je u siromašnoj četvrti Meksiko Sitija. Ima kvocijent inteligencije (IQ) veći od Ajnštajna, već je završila osnovnu i srednju školu, diplomirala je sistemski inženjering i trenutno studira master program matematike na Tehnološkom univerzitetu u Meksiku. Adara sanja da će jednog dana raditi kao astronaut u čuvenoj Američkoj svemirskoj agenciji NASA. 

Uvek je bila drugačija

Još kao devojčica od svega nekoliko godina Adara se razlikovala od druge dece. Imala je smetnje u razvoju sa tri godine i lekari su sumnjali na autizam. Polazak u školu samo je dodatno pogoršao njeno stanje zbog vršnjačkog maltretiranja, pa je morala da promeni tri škole.

- Nastavnici su bili empatični, ali je deca nisu razumela. Počela je da se isključuje, nije želela da se igra sa drugom decom, osećala se neobično i drugačije. Deca je nisu razumela, ismevali su je jer je mogla da radi istovremeno više stvari i da misli na više nivoa - ispričala je njena majka Natalija Sančez. 

Devojčica je sve više tonula u depresiju, a izlaz je videla u učenju. Sama je naučila algebru, periodni sistem... Da bi pomogla ćerki majka ju je odvela na terapiju kod dečjeg psihologa, gde su joj rekli da je njena devojčica vanserijski pametna i da je vodi u Centar za darovitu decu. 

Tamo su joj uradili test inteligencije koji je pokazao da malena Adara ima 162 IQ, što je više od Alberta Ajnštajna (160), ali i Stivena Hokinga (160) koga je imala prilike da upozna kad je posetio Centar za nadarenu decu u Meksiku.

- Bila je fascinirana Hokingom koji je svojim umom manisfestovao ono što želi preko kompjutera. Bila je oduševljena tim britanskim naučnikom i fizičarem i otad je fascinirana svemirom - rekao je direktor Centra za nadarenu decu gde je brilijantna devojčica završila osnovnu i srednju školu.   

Sanja put u svemir

Malena Adara sanja da će jednog dana raditi u američkoj svemirskoj agenciji NASA i da će putovati u svemir.

- Moje ime je zvezda u sazvežđu Veliki Pas. Adara se nalazi tačno iznad zvezde Adura - objasnila je devojčica.

Ona već sarađuje sa meksičkom svemirskom agencijom na promociji žena astronauta i istraživanju svemira. Nada se da će školovanje nastaviti na univerzitetu u Arizoni gde želi da studira astrofiziku. Trenutno polaže brojne testove kako bi mogla da konkuriše u NASA i ako prođe prvi put u svemir bi mogla da poleti sa 17 godina.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)