Psihologija

ČUVENI RUSKI DEČJI PSIHOLOG TVRDI: Izbegnite ovih 10 stvari ako ne želite da upropastite život ćerki!

Mihail Labkovski ukazao je na najčešće greške roditelja posebno majki u odgajanju devojčica i zašto ćerke sve o životu uče od svojih mamama

30.04.2023 16:01

ČUVENI RUSKI DEČJI PSIHOLOG TVRDI: Izbegnite ovih 10 stvari ako ne želite da upropastite život ćerki!
shutterstock.com

Čuveni ruski dečji psiholog Mihail Labkovski tvrdi da postoje određeni stavovi koji se generacijama prenose sa majke na ćerku i da to veoma loše utiče na žensku decu. Naime, pojedini saveti koje majke daju svojim naslednicama mogu da im "unište život, a da pritom mame ne shvataju da zapravo rade nešto loše".

Ćerke od svojih majki uče mnogo toga u životu - od emotivnosti, preko kuvanja, do odnosa prema muškarcima. Labkovski je toliko oštar da poručuje majkama da ukoliko žele da unište život sopstvenoj ćerki, treba samo da joj daju neki od ovih 10 saveta.

Evo šta po njegovom mišljenju nikako ne treba govoriti devojčicama, pa pažljivo pročitajte ovaj tekst ukoliko ne želite da upropastite život sopstvenom detetu.

Shutterstock

Odnos majke i ćerke od malih nogu definisaće detetove stavove o ključnim životnim stvarima

1. "Svima da se dopadaš"

Najveća greška je kada majka svojoj ćerki govori: “Treba da budeš fina, prijatna, da znaš da kuvaš, da se dopadneš, treba ovo ili ono…”. Nema ništa loše u tome da devojčica nauči da kuva, ali je loš pristup zato što dete tu rečenicu najčešće doživljava da će je voleti ako bude fina i ume da kuva. Ako hoćete da vam ćerka nauči da kuva, bolje je da zajedno skuvate ručak jer ako vidi da majka uživa u tome i ona će poželeti to da nauči.

2. Odnos prema muškarcima

U strahu za svoje ćerke mnoge majke imaju osuđujući odnos prema muškarcima i intimnosti. Najčešće se može čuti kako su svi muškarci isti, kako žele samo jednu stvar i kad to dobiju ostave te… Takvi stavovi mogu dovesti do toga da devojčica odrasta u uverenju da su muškarci loši, a intimnost nešto ružno i prljavo. Kad odraste i dođe u situaciju da želi da podeli intimnost s nekim muškarcem upravo zbog majčinih saveta to može biti traumatično iskustvo za nju. Majke često ne shvataju da svojim stavovima udaraju temelje za buduću sreću svojim ćerkama i njihov odnos prema muškarcima.

pexels.com

Nemojte svom detetu da od malih nogu usađujete strah od muškaraca i intimnosti

3. Strah od veze

Mnoge majke se pribojavaju da im ćerke ne ostanu usedelice i čim pređu u dvadesete godine stalno ih pritiskaju da se udaju i rađaju decu. Razmislite o tome čemu ste učili svoje dete. Prvo ste joj govorili šta treba da nauči da bi se udala i postala majka, a zatim ste joj nekoliko godina plasirali ideju da su muškarci loši, a se*s prljav, a sad opet govorite da treba da se uda i rađa decu. Rezultat je strah od ljubavne veze, pa i samih tim od muškaraca.

4. Prezaštićenost

Osnovni instinkt svake majke jeste da zaštiti svoje dete bez obzira na to kog je pola. Međutim, većina mama pravi veliku grešku jer previše štiti decu. Majke sve češće vezuju ćerke za sebe, a zabrane su na svakom koraku. Ne druži se sa ovima, zovi me na svakih pola sata, gde si, zašto si zakasnila pet minuta. Devojčicama se ne daje nikakva sloboda, niti pravo da same donose odluku jer mogu pogrešiti. Ali, potpuno je normalno grešiti, svi mi smo grešili kad smo bili mladi, na greškama se uči i stiče iskustvo. 

shutterstock.com

Otac je veoma važna figura u životu devojčica

5. Loše govoriti o ocu deteta

Otac je veoma važna figura u životu devojčice. Međutim, mnoge žene, posebno ukoliko nisu u dobrim odnosima sa ocem svoje kćeri, bez obzira na to da li on živi s njima ili ne, često pune glavu svojim devojčicama kako im je tata loš. Ne možete reći detetu da su njegovi nedostaci nasleđeni od oca, ne treba klevetati oca, kakav god on bio. Ako je zaista bio loš tada bi majka trebalo da prizna svoj deo odgovornosti jer je upravo takvu osobu izabrala za oca svog deteta. Dete nije krivo, niti mu treba naturati krivicu za tuđe ili sopstvene greške.

6. Batine

U našem narodu postoji izreka: "Batina je iz raja izašla". Međutim, telesno kažnjavanje smatra se neprimerenim u savremenom roditeljstvu. To ne znači da dete treba da pustite da radi šta god hoće, već moraju da se postave jasne granice šta sme, a šta ne sme. Bilo koja vrsta fizičkog kažnjavanja devojčice dovodi je u položaj poniženog i potčinjenog. A ako fizička kazna dolazi od oca, ona će to ponašanje prihvatiti kao normalno i sutra će izabrati partnera koji će fizički da je zlostavlja. To sigurno ne želite za svoju ćerku.

pexels.com

Govoriti detetu da je glupo i ružno može imati katastrofalne posledice po njegovo samopuzdanje i kasniji život

7. Potcenjivanje

Majke moraju da znaju da su one najveći oslonac svojim ćerkama i vetar u leđa šta god da odluče u životu. Potcenjivanje sopstvenog deteta, priče kako je glupa i ružna, samo će uništiti njeno samopouzdanje i dovesti do toga da neće moći, kad odraste, da se izbori za sebe, bilo da je u pitanju posao, ljubav ili nešto treće. Osećaj samozadovoljstva i samopouzdanja je ključan u odrastanju deteta, na greške treba ukazivati, ali kao način da nauči iz njih. U ostalom, kako biste se vi osećali da vam neko svaki dan govori da ste glupi i ružni?

8. Svađe pred detetom

Svađe u braku i nesuglasice su sastavni deo svake veze, međutim, neprihvatljivo je da se roditelji svađaju pred decom. Naročito kada su u pitanju lični konflikti majke i oca, te međusobne optužbe. Dete to ne bi trebalo da vidi. A ako se to i dogodi oba roditelja bi trebalo da se izvine i objasne da nisu kontrolisali svoja osećanja, posvađali su se i već su se pomirili, i što je najvažnije, da objasne detetu da ono nema nikakve veze sa tim.

Pixabay.com

Nije lako biti mama tinejdžerke, ali treba uzeti u obzir da je to osetljiv period u životu deteta

9. Pubertet

Pubertet i sazrevanje je najosetljiviji period u životu deteta, posebno devojčica koje su tada usled uticaja probuđenih hormona često izuzetno osetljive. Mnogi roditelji prave grešku pa ili dozvole ili potpuno zabrane sve. Šta god da izaberete, birate loše za svoje dete. Jedini način da se taj  period prebrodi jeste čvrsta volja, postavljanje i pridržavanje granica. Za devojke u ovom dobu je posebno važno da se sa njima puno razgovara, da podelite svoja sećanja i reagujete što smirenije. Veoma je važno da ono o čemu vam se poveri nikad nikome ne kažete, niti to koristite protiv nje jer će zauvek izgubiti poverenje u majku.

10. Odnos prema životu

Mnoge majke lečeći sopstvene neispunjene ambicije to prenose na svoje ćerke. Još jedna velika greška. Vi kao roditelj treba da je naučite da sluša sebe, da bude zadovoljna sobom, nezavisna od tuđih procena i želja. Poštujte njenu ličnost, njene odluke, čak i kad vam se čini da greši jer jedino tako će odrasti u srećnu, sposobnu mladu ženu punu samopouzdanja koja je spremna da se uhvati ukoštac sa svim životnim problemima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)