Odrasli

STRES KAO PREPREKA ZA ŽELJENU TRUDNOĆU: Nova istraživanja pokazala upozoravajuće podatke o zdravlju žena (FOTO)

Brz tempo života, svakodnevne obaveze i problemi na poslu, su glavni okidač

24.01.2024 17:00

STRES KAO PREPREKA ZA ŽELJENU TRUDNOĆU: Nova istraživanja pokazala upozoravajuće podatke o zdravlju žena (FOTO)
shutterstock.com

Stres je okidač mnogih bolesti i to će potvrditi gotovo svaki stručnjak. Brz tempo života, svakodnevne obaveze i problemi na poslu, su glavni okidači, a kako bi ga reducirali potrebno je promeniti mnoge stvari. Ovo se posebno odnosi na žene koje su mu danas izloženije više nego ikada, posebno one koje planiraju porodicu.

Svaka žena prolazi tokom trudnoće kroz neki vid stresa i on tokom trudnoće treba da se zaobilazi koliko god je moguće, što će potvrditi svi lekari, međutim, problem može početi nnogo ranije, pre nego žena zatrudni.

Istraživanja su pokazala da Amerikanci prolaze kroz veći nivo stresa nego prethodnih godina, a parovi koji žele da dobiju dete posebno su zabrinut posebno jer to ima uticaj ima na zdravlje žene.

Shutterstock

Najveći okidači za stres su brz način života i problemi na poslu

Kako bi došli do nekih saznanja, istraživači sa najvećeg bolničkog istraživačkog preduzeća u Americi, Mas Dženeral Brighama su proučavali skoro 400 žena od 18 do 45 godina koje su bile na tretmanima neplodnosti i otkrili su da su one koje su iskusile više stresa nego one zatrudnele imale veći nivo šećera u krvi tokom trudnoće što je preduslov za mnoge kardiovaskularne bolesti.

Ovo je posebno bilo prisutno kod žena koje su bile podvrgnute veštačkoj oplodnji, zatim kod žena sa visokim socioekonomskim statusom. To se povezuje verovatno zbog višeg nivoa stresa na poslu i poteškoća u želji da uravnoteže zahteve života i posla, piše cbsnews.com.

Iako je stres kod mnogih od nas, pa i trudnica ili onih koje žele da zatrudne neminovan stručnjaci napominju da posebno obrate pažnju na određene stvari. Kako bi stres bio reduciran pre začeća, oni preporučuju vežbanje, izbegavanje alkohola, zdravu ishanu koju treba uvrstiti i održavanje društvenih veza.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)