Odrasli

VRATITE SE U FORMU NAKON SLAVSKOG PREJEDANJA: Ovo su neki od načina da uradite detoks svom organizmu!

Nakon Nove godine I Božića mnogi imaju probleme sa time da se vrate u formu i oporave metabolizam od previše unete hrane.

08.01.2024 15:00

VRATITE SE U FORMU NAKON SLAVSKOG PREJEDANJA: Ovo su neki od načina da uradite detoks svom organizmu!
shutterstock.com

Svi se radujemo dočeku Nove godine jer potajno se nadamo da će nam ona doneti nešto novo i da ćemo stare stvari, probleme ostaviti u prethodnoj, odnosno, odlazećoj godini. U tom iščekivanju i proslavi zaboravimo koliko jedemo i šta pijemo, često poneseni atmosferom. Ipak, kada sve to prođe moramo misliti na svoje zdravlje i da li smo negde preterali.

Detoks je reč koja se često upotrebljava u nutricionizmu i stručnjaci je koriste kako bi objasnili na koji način treba ljudi da pročiste organizam. Iako mnogi preporučuju razne smutije koji su navodno zdravi, neophodno je pozabaviti se određenim navikama.

Evo nekoliko predloga:

Obuzdajte prekomernu konzumaciju alkohola

Alkohol je nesumnjivo partijska aktivnost koja je nezaobilazna tokom novogodišnje zabave ali koja najviše šteti zdravlju. Telu je teško da ga metaboliše i izbaci, navodi Tajms of Indija.

Ukoliko ipak odlučite da konzumirate alkohol, pokušajte da ga konzumirate što je manje moguće. Ako se on konzumira sa rafinisanim uljima od semena i šećera, njegovi efekti se dodatno pogoršavaju.

shutterstock.com

Izbegavajte alkohol nakon žurki kako bi se vaše telo vratilo u normalu

Očistite svoje telo

Da biste pomogli telu da izbaci toksine konzumirajte što više vode. U tome vam takođe može pomoći i voda sa limunom, maslačak i cikorija, a postoje i druge pristupačne metode koje će vam olakšati taj proces.

Popunite zalihe hranljivim materijama

Svakodnvno je potrebno da telo hranimo pravim namirnicama, a pošto alkohol uzrokuje da telo gubi hranljive materije treba ih obnoviti. Stručnjaci napominju da se to odnosi posebno na vitamine B kompleksa.

Detoksirajte svoju kožu

Detoksikacija organizma se ne sprovodi samo putem ishrane, već ona podrazumeva i detoksikaciju putem kože. Idealan način da to uradite je putem znojenja i parnih soba. Posebno su korisne saune i to infracrvene.

pexels.com

Sauna se preporučuje za detoksikaciju kože

 

Konzumirajte kokosovu vodu i elektrolite

Alkohol nas dehidrira i izbacuje eketrolite iz našeg organizma. Zbog toga je važno nadoknaditi magnezijum, natrijum i kalijum koje telo gubi konzumiranjem ovog napitka. Kokosova voda i ružičasta so su dva odlična i lako dostupna izbora.

Nemojte postiti, već jedite uravnoteženu ishranu

Mnogi pribegavaju potpunom postu nakon žurke, što je pogrešno jer nas može učiniti stresnim iako bi možda bio efikasan metod detoksikacije. Stručnaci preporučuju da umesto toga jedete lagana, zdrava domaća jela i da izbegavate industrijsku i prerađenu hranu.

shutterstock.com

Stručnjaci preporučuju da se jede uravnotženo jer alkohol oduzima hranljiva svojstva

Dobro se naspavajte i odmorite

Nedostatak sna je nešto što je uobičajeno nakon celodnevnih žurki uoči nove goie. Odmaranje je jedan od najvažnijih alata za rehabilitaciju i najbolje je odspavati barem 8 sati kako bi se organizam resetovao. Osim toga, izbegavajte da se opterećujete nekim aktivnostima u tom periodu kada vaše telo traži predah.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)