Odrasli

BRZA HRANA JE OPASNA ZA TINEJDŽERKE: Istraživanje ukazuje na poveznost loše ishrane u pubertetu i povećanog rizika od podmukle bolesti!

Razvoj grudi tokom puberteta stvara ranjivi vremenski okvir od nekoliko godina.

25.10.2023 15:01

BRZA HRANA JE OPASNA ZA TINEJDŽERKE: Istraživanje ukazuje na poveznost loše ishrane u pubertetu i povećanog rizika od podmukle bolesti!
shutterstock.com

Mnoga istraživanja i studije su pokazale da je prerađena hrana izuzetno štetna za ljudski organizam. Posebno je opasna brza hrana i to za devojčice u pubertetu jer može pouzrokovati brojne bolesti poput gojaznosti, dijabetesa ali i rak. Kako piše New Yourk post tinejdžerke koje konzumiraju brzu hranu rizikuju da obole od vrlo opasnog tumora dojke, jer se nezdravo hrane u periodu kada im grudi rastu. 

- Lečenje raka dojke jedan od najnaprednijih i najuspešnijih protokola u onkologiji, a naš sledeći cilj je prevencija ove bolesti koji bi transformisao zdravlje žena. Razvoj grudi tokom puberteta stvara ranjivi vremenski okvir od nekoliko godina. Svaka povreda iz okoline uključujući i preterano rendgensko snimanje prsnog koša kao i konzumiranje prerađene i brze hrane može pojačati rizik od bolesti ako se dogodi tokom puberteta- kaže doktor Stiven Kvej.

Foto: Shutterstock

istraživanja su pokazala da brza hrana može stvoriti mnoge zdravstvene probleme

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Južne Karoline otkrili su da brza hrana ima visoke koncentracije proizvoda napredne glikacije (AGEs) koji mogu povećati rizik od mnogih bolesti kada se sakupljaju u većoj količini. Kada je šećer u interakciji sa proteinima ili mastima u krvotoku nastaje AGE, a njegove povećane vrednosti imaju veze sa tumorom.

Naučnici su testirali hranu za glodare na bazi glukoze na 120 stepeni oko 15 minuta i na taj način stvoreni su proizvodi sa velikim spektrom AGE-a koji se pretežno nalazi u prženoj ili hrani sa roštilja. Istraživači su ovako obrađenom hranom hranili  miševe koji su bili u uzrastu koji je pandam ljudskom pubertetu. Miševi su podeljeni u tri grupe: kontrolna grupa se hranila uobičajenom hranom, druga grupa je dobijala hranu sa niskim sadržajem AGE a treća sa izuzetno visokim sadržajem ovog jedinjenja. 

pexels.com

Tinejdžerke su posebno pogođene rizikom od raka dojke ukoliko konzumiraju brzu hranu, pokazuju istraživanja

Grupa miševa koja je svakog dana jela prerađenu i prženu hranu sa viskim sadržajem AGE imala je abnormalne ćelije i promene u tkivu slično promenama koje su primećene kod pacijenata sa rakom dojke u ranoj fazi. Kod ljudi se ova promena manifestuje kroz povećanu gustinu grudi koja je vidljiva samo na mamografu.

Još uvek nije poznato zbog čega se gusto tkivo dojke povezuje sa rakom, ali se veruje da gustina proizvodi više ćelija koje mogu da se pretvore u abnormalne i na taj način povećavajući rizik od tumora dojke. Ovi rezultati nisu pokazali direktnu vezu između hrane sa visokim AGE i raka dojke, ali su pokazali da konzumacija hrane koja je visoko obrađena  povećava mogućnost povećanja gustine tkiva dojke što vodi ka povećanom riziku od ove opasne bolesti.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)