Odrasli

KOLIKO JE KAFA DOBRA AKO SMO BOLESNI: Stručnjaci pojasnili da li je konzumiranje ovog napitka zdravo kad nam nije dobro!

Osim što može da dovede do dehidratacije i ima blagi diuretski efekat, omiljeni napitak većine Srba nije preporučljiv kod nekih bolesti povezanih sa digestivnim traktom.

12.10.2023 09:58

KOLIKO JE KAFA DOBRA AKO SMO BOLESNI: Stručnjaci pojasnili da li je konzumiranje ovog napitka zdravo kad nam nije dobro!
Shutterstock, Tanjug/AP

Topli napici se preporučuju kod mnogih bolesti poput prehlade i gripa, jer su studije pokazale da mogu ublažiti simptome kod curenja nosa ili upale grla. Iako će na tom spisku toplih napitaka mnogi od nas uvrstiti i omiljenu kafu, ona nema tu ulogu. Kafa nam dobro dođe tokom druženja ili ako želimo da zadržimo fokus tokom učenja ili pripremanja za neki važan projekat; međutim, ona nas drži budnima, a kada je naše telo bolesno ono traži odmor.

Suan Hasing, profesor epidemiološke Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Tulan u Nju Orlenansu ističe da je kofein stimulans, zbog čega može da bude kontraproduktivan kad smo bolesni.

- Kad imate virusnu infekciju neophodan vam je odmor. San pomaže telu da se izbori protiv virusa i da se oporavi, a pošto nas kafa drži budnima, može nam otežati spavanje koje nam je u tim trenucima zaista potrebno. Isto to važi i za energetska pića koja sadrže kofein poput kafe- ističe profesor Hasing.

shutterstock.com

Koliko god vas ovaj napitak držao budnima ili lečio glavobolju, dok ste bolesni treba ga izbegavati

 

On dodaje da previše kofeina može da bude štetno za nas čak i kada smo zdravi, a konzumiranje kafe u većim količinama može da dovede do dehidracije.

Stručnjaci napominju da bi trebalo biti oprezan sa konzumiranjem kofeina, jer pored toga što može da dehidrira naš organizam on ima i blagi diuretski učinak.Ukoliko ste bolesni, nemojte posezati za kafom kao toplim napitkom; bolja opcija je konzumiranje vode koja će hidrirati organizam. Posebno je važno hidrirati se vodom a ne kafom ako ste bolesni ili imate problem sa povraćanjem ili dijarejom.

- Neke infekcije poput gripa mogu da uzrokuju i gastrointestinalne simptome, a pogoršanje celog tog sistema od želuca do creva jednostavno nije dobra ideja - kaže Hasig.

Stručnjaci ističu da šoljicu kafe kad smo bolesni treba izbegavati ujutro, iako je ona dobra ukoliko imamo problem sa glavoboljom. Ipak, za hidriranje tokom bolesti važnije je piti čaj, sokove i vodu koji su daleko zdraviji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)