Odrasli

OVO JE NAJBOLJE DOBA DANA AKO PUTUJETE AVIONOM: Doktorka Barbara objasnila je kako to sprečava da se razbolimo na odmoru (FOTO)

Cilj svakog putnika je da što pre stigne do krajnje tačke, a da li ste razmišljali koje vreme je najbolje za to?

10.10.2023 10:02

OVO JE NAJBOLJE DOBA DANA AKO PUTUJETE AVIONOM: Doktorka Barbara objasnila je kako to sprečava da se razbolimo na odmoru (FOTO)
shutterstock.com

Sa prehladom u avionu, kijanjem i šmrcanjem suočava se veliki broj ljudi. Iako to zvanično nije evidentirano kao bolest činjenica je da muči veliki deo populacije. Ipak, jedna doktorka otkriva kako postoji način da turisti izbegnu ovu neugodnu situaciju. 

Barbara Baver je lekar porodične medicine na Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo u Americi. U jednom članku lokalnih novina ova doktorka je otkrila kako je letenje, odnosno putovanje avionom usred dana najzdravija opcija. 

- Ukoliko je moguće pokušajte da putujete u vreme kada nije špic, što je često sredina nedelje i sredinom jutra ili u podne, umesto što biste to uveče ili rano ujutru - ističe ona. 

Ona ističe kako to može opet da zavisi od našeg grada ali da treba unapred da istražimo. Ona objašnjava ovu preporuku time što je veća verovatnoća da će turisti koji putuju van špica i gužve naići na manje klica, prenosi britanski San.

Osim ovog, ona navodi još jednu veliku prednost koju donosi spavanje usred dana, a to je dobar san prethodne noći. Doktorka je takođe otkrila da još uvek nosi masku za lice u avionu iako nije više epidemija u toku.

Shutterstock

Stručnjaci preporučuju sedište pored prozora kao "najčistije"

- Iako Kovid više nije toliki problem kao što je bio, s obzirom na to da sam u bliskom okruženju sa cirkulišućim vazduhom u avionu i dalje nosim masku na svim letovima i na aerodromu- napominje ona.

Doktorka Baver je otkrila i nekoliko korisnih saveta kako ostati zdrav na odmoru, rekavši kako nije poželjno planirati previše aktivnosti već da se više vodimo time da tokom odmora imamo vremena za pravi odmor, da jedemo uravnoteženu ishranu i da treba da se raspitamo za neophodne vakcine za putovanja.

Turistički portali napominju često kako je najbezbednije rezervisati mesto do prozora u avonu jer je ono "najčistije". Sa druge strane, studija iz 2018. godine koju je sproveo Poing otkrila je da je manja verovatnoća da ćete se razboleti ako sedite pored prozora. Autor te studije Viki Stover Herceberg je savetovala da treba "sedeti na tom mestu i ne pomerati se".

pexels.com

Sedišta, nasloni za ruke i sigurnosni pojasebi su mesta gde se najviše prenose klice

Osim ovih, stručnjaci za putovanja navode još neke savete koji će dobro doći da zaobiđete viruse i sletite na željenu destinaciju potpuno zdravi:

- Izaberite sedište do prozora

- Dezinfikujte sprejom poslužavnik, naslone za ruke i sigurnosni pojas

- Izbegavajte ledena pića

- Pokušajte da uzimate probiotike

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)