Brak i veze

KAKO PREBOLETI BIVŠEG ZA SAMO 10 DANA: Provereni trikovi koji brzo leče SLOMLJENO SRCE (FOTO)

Nema više tugovanja koje traje mesecima.

05.10.2023 20:02

KAKO PREBOLETI BIVŠEG ZA SAMO 10 DANA: Provereni trikovi koji brzo leče SLOMLJENO SRCE (FOTO)
shutterstock.com

Raskid veze ume da bude prilično bolan, posebno ako ste vi ona strana koja je ostavljena, a i dalje volite nekadašnjeg partnera.

Dokazano je da raskid može da bude okidač za anksioznost, gubitak motivacije, pa i depresiju. Stručnjak za veze Kejt Tejlor otkriva kako da ubrzate oporavak posle raskida i prebolite bivšeg za samo deset dana.

1. Recite svima šta se dogodilo

Možda ćete poželeti da prećutite da vas je partner ostavio, u nadi da ćete se ipak pomiriti, ali to nije dobro rešenje.

Kad problem podelite sa nekim, on automatski postaje manji. Zato recite svima da više niste u emotivnoj vezi. Dokazano je da razgovor sa bliskim ljudima na temu raskida pomaže da se brže oporavite.

2. Obrišite ga iz prijatelja na društvenim mrežama

Ne pokušavajte da izgledate kul tako što ćete sa bivšim ostati prijatelj na društvenim mrežama. To može samo da pogorša vaš put oporavka, jer ćete, hteli to sebi da priznate ili ne, svako malo odlaziti i gledati šta objavljuje, gde izlazi, sa kim izlazi… Ne budite mazohista, poštedite sebe takvih informacija.

Studija sa Univerziteta Zapadni Ontario pokazala je da ćete, ukoliko ostanete prijatelj sa bivšim na društvenim mrežama, usporiti proces oporavka posle raskida, piše britanski San.

Zašto? Romantična veza izaziva istu žudnju u našem mozgu kao i psihoaktivne supstance.

I nije važno samo da bivšeg izbrišete sa liste prijatelja na mrežama, važno je da sve što vas podseća na njega eliminišete iz svoje blizine. Sklonite zajedničke fotografije i nemojte spavati u njegovoj majici. Miris tela bivšeg partnera pokreće hormon oksitocin koji je zadužen za osećaj vezivanja za nekoga.

3. Bacite se na veliko spremanje stana

Posle „čišćenja“ Instagrama, Fejsbuka, TikToka i Tvitera, prionite na veliko spremanje prostora u kom živite. Neuredan ili pretrpan dom podiže nivo kortizola, hormona stresa, a to vam je najmanje potrebno u danima kad pokušavate da se oporavite posle raskida.

Foto: Shutterstock

Sredite životni prostor "od pod do plafona" - to dobro utiče na psihu

Očistite svaki kutak stana i ne zaboravite da dobro oribate frižider i kupatilo, a onda unesite cveće i uživajte u novom, čistom i svežem ambijentu.

4. Jedite banane

Dobro raspoloženje uglavnom stiže iz stomaka, a ne iz mozga. Obezbedite sebi dozu sreće tako što ćete se počastiti namirnicama koje sadrže stabilizatore raspoloženja.

Stručnjak za veze predlaže da to na prvom mestu budu banane, jer u njima ima triptofana, a nećete pogrešiti ni ako jedete jabuke i bobičasto voće – vratiće vam osmeh.

Pixabay.com

Banane obiluju triptofanom koji će vam popraviti raspoloženje

5. Fokusirajte se na mane vašeg bivšeg

Da biste lakše preboleli nekadašnjeg partnera, prisetite se svih njegovih mana i sve ih uredno zapišite. Taj spisak će vam dobro doći da se prisetite zbog čega on ipak nije bio vaša „idealna polovina“ ako slučajno posrnete i počnete da patite zbog raskida.

Grešite ako mislite da je ovo „sindrom kiselog grožđa“; „negativna ponovna procena“ je dokazano uspešna metoda da lakše prebolite bivšeg.

6. Izađite

„Klin se klinom izbija“ nije dobro rešenje ako ste nedavno ostavljeni. Nemojte „uskakati“ u novu vezu da biste preboleli bivšeg.

Foto: Shutterstock

Izađite u grad potpuno sami i obradujte sebe odlaskom u šoping

Umesto toga, naučite da uživate u izlascima u grad bez drugih ljudi. Idite u bioskop, idite u šoping, idite u dugu šetnju… Naučite da uživate u onome što vas okružuje bez prisustva drugih. To će vam pomoći da se lakše i brže povežete sa sobom i otkrijete šta vam prija.

7. Tapkajte se po čelu

Svaki put kad pomislite na bivšeg, lupkajte se po čelu 30 sekundi. Posle tog vremena verovatno će vam delovati manje privlačno. Ovo možda zvuči šašavo, ali stručnjak za veze tvrdi da je metoda tapkanja i te kako delotvorna.

8. Dajte krv ili volontirajte

Kad uradimo nešto dobro za drugog, postajemo bolje raspoloženi, a upravo to je ono što je potrebno u danima kad patimo zbog raskida. Zato stručnjak za veze savetuje da u procesu preboljevanja raskida uradite nešto dobro za druge – dajte krv, volontirajte, odnesite odeću ili hranu u prihvatilište…

9. Idite u dugu šetnju

Duga šetnja ili planinarenje značajno podižu raspoloženje. Ukoliko niste u mogućnosti da odete u prirodu, što bi bilo najdelotvornije za vašu psihu, idite u park ili pronađite mirnu ulicu sa drvoredom.

pexels.com

Odlazak u prirodu je lekovit za psihu

Šetnja bi, savetuje stručnjak za veze, trebalo da traje barem 90 minuta. Toliko je, naime, potrebno da prestanemo sa kompulsivnim razmišljanjem i smanjimo aktivnost u delovima mozga koji se fokusiraju na emocije.

10. Prigrlite promene

Kad žena želi da napravi veliku promenu u životu, obično zakazuje odlazak kod frizera. Ne morate da se ošišate ili da promenite boju kose; možete i da krenete u teretanu ili na program grupnog vežbanja, da kupite komad garderobe kakav ranije niste nosili, da se častite novim parom cipela ili upišete kurs plesa…

Otvaranje novog poglavlja u životu daje vam priliku da „otvorite nove prozore u mozgu“ i otkrijete nešto što će vas radovati u periodu koji je pred vama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)