Brak i veze

OVO JE IDEALNA RAZLIKA U GODINAMA ZA USPEH U VEZI: Neke ljubavi su osuđene na propast već u startu (FOTO)

Istraživači sa Univerziteta Emori u Atlanti u analizirali su 3.000 ispitanika želeći da otkriju koja je idealna razlika u godinama da bi ljubav između dvoje potrajala.

30.05.2023 21:00

OVO JE IDEALNA RAZLIKA U GODINAMA ZA USPEH U VEZI: Neke ljubavi su osuđene na propast već u startu (FOTO)
shutterstock.com

Ako ste onaj koji je u potrazi za partnerom  podaci jedne zanimljive analize, odnosno istraživanje naučnika, mogu otkriti koji vam je tip bliži. Međutim, ako ste od onih koji su već u vezi ili braku imaćete uvid da li ste i koliko kompatibilni sa svojim partnerom.

Nova studija koju je sproveo Univerzitet Emori u Atlanti donela je zanimljive rezultate utvrđujući koja je idealna razlika u godinama između partnera. Naučnici su došli do saznanja da parovi čija je petogodišnja razlika u godinama imaju veće šanse, čak 18 odsto, da se razdvoje od partnera koji su bliži godinama. 

Studija je rađena 2014. godine na 3.000 ispitanika, a stručnjaci su zaključili da što je veća razlika u godinama, veća je verovatnoća da će se par rastaviti, piše DejliMejl.

Rizik od razlaza među partnerima povećava se sa razlikom u godinama

Ako je razlika među partnerima 10 godina, rizik da će se rastati se povećava i to na 39 procenata. Šanse za razlaz su se povećavale sa većom razlikom, pa su tako parovi sa 20 godina razlike imali rizik čak od 95 odsto da se raziđu. Prema procenama istraživača, idealna starosna razlika između partnera bila je godinu dana više ili manje. 

Ono što je najzanimljivije jeste da je ova studija zaključila kako je šansa za razvod pala na čak tri procenata kada su parovi bili rođeni u roku od 12 meseci ili manje jedan od drugog. 

Shutterstock

Iako se mnogima odnos čini idealnim na početku a partner kompatibilnim, studija je pokazala da se takvi parovi suočavaju sa velikim izazovima

 

- Moguće je da su tipovi parova sa tim karakteristikama tipovi parova za koje je u proseku veća verovatnoća da će se razvesti iz drugih razloga - navodi Hugo Milaon, jedan od istraživača. 

Sa druge strane, savetnica za odnose i govor tela Katja Loizel rekla je za Dejli da postoje neki izazovi sa kojima se suočavaju parovi sa značajnim razlikama u godinama.

- Kada je ljubav u pitanju, ne postoji magična formula. Svaka veza je jedinstvena kao i ljudi u njoj, međutim, parovi sa velikim razlikama u godinama suočavaju se sa mnogobrojnim izazovima koji mogu dovesti vezu u opasnost- napominje ona. 

Ovo se najčešće odnosi na društveno neodobravanje, uglavnom jer pojedinci, naročito oni mlađi, "eksploatišu" starijeg partnera budući da je u različitim fazama života i nemogućnosti da se poveže sa prijateljima i vršnjacima. 

shutterstock.com

Idealna razlika je da par bude približno svojih godina

Savetnica je podsetila da se parovi vremenom različito razvijaju i rastu, kao i da doživljavaju razlike u finansijskoj stabilnosti i karijeri kroz životne faze, što može da utiče na vezu.

Znakovi koji upozoravaju da treba preispitati odnos

  • -Nema ravnopravnosti i jedan partner ima veću moć u vezi
  • Neko od partnera želi da sakrije vezu od porodice i prijatelja
  • Nastrojeni su kritički prema vašim prijateljima i vršnjacima
  •  Nemate iste životne ciljeve po pitanju dece i posvećenosti
  • Njihovi prijatelji i porodica ne odobravaju vašu vezu
  • Pokušavaju da vas promene
  • Pokazuju znake kontrole vas i vaše veze, bilo emotivno, finansijski ili društveno.

Suprotne vrednosti interesovanja mogu opteretiti vezu između dvoje sa velikom razlikom u godinama, ali savetnica napominje da je to generalno problem sa kojim se suočava svaki par. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

hiljade anketa

13.06.2023 23:49

Samo zamajavanje naroda,Ja sam u toj godini razlike i tvrdim da je to greška.Ja star ona stara gde je tu strast,romantika, pomoć jedno drugom itd.O prethodnim godinama da ne pišem, kada muškarac grabi a nju priroda sputava, eto šanse za preljubu, svađu, razvod.