Zanimljivosti

EVO ČIME MLADOŽENJA DARUJE MLADU NA INDIJSKOM VENČANJU: Nakit igra važnu ulogu, evo šta on simboliše (FOTO)

Na pomen ovih ceremonija kroz glavu nam prolaze šarenolike slike živopisne odeće, međutim, važniju ulogu ipak ima nešto drugo.

04.11.2023 16:01

EVO ČIME MLADOŽENJA DARUJE MLADU NA INDIJSKOM VENČANJU: Nakit igra važnu ulogu, evo šta on simboliše (FOTO)
shutterstock.com

Indijska venčanja koja smo mogli da vidimo na filmovima ili u dokumentarcima predstavljaju pravu misteriju za ostatak sveta, a jedan takav veseo događaj ovaj narod iskazuje kroz šarenolikost u oblačenju kao i po veselom temperamentu. Mlade su im bogato obučene, a ono što posebno privlači pažnju i prava je atrakcija na ovim spektakularnim venčanjima je venčani nakit. Značaj tog nakita koji nosi mlada prevazilazi i estetsku i materijalnu vrednost a više ima duhovni značaj. To je sastavni deo venčanice koju će nositi mlada i dragocena imovina koja se prenosi sa generacije na generaciju.

shutterstock.com

Nakit je jedan od navažnijih segmenata indijskog venčanja i čitave ceremonije

Mlada po običaju nosi crveni svadbeni sari, a to je njihova tradicionalna odeća od nešivene draperije koja je omotana oko struka. Neveste u Indiji najčešće nose svilene sarije sa zlatnom postavom.  Crvena boja prema njihovoj astrologiji predstavlja planetu Mars, a to je planeta zadužena za brakove i predstavlja prosperitet i plodnost. 

Uloga nakita u indijskim venčanjima

Zlato spada u najšire korišćeni metal na indijskim venčanjima, prenosi habibjewels.com. Tu spadaju zlatni lančići, ogrlice optočene dragim kamenjem i dijamantima u skladu sa garderobom. Teške narukvice, minđuše, tijare su uobičajeni komadi nakita za mlade, a mladoženje nose zlatne lance i prstenje. Ogrlice su pokazatelj zaštite i prosperiteta, minđuše označavaju zdravlje mlade i služe da je zaštite od zlih duhova dok prstenje je simbol beskrajne ljubavi između mladenaca. Mlada dobija i zlatni lanac od svog supruga koji predstavlja simbol njihove dugovečne ljubavi

Šta se dešava tokom tradicionalnog indijskog venčanja?

Indisjki sveštenik vodi hindusku ceremoniju i ona traje sat i po do dva. Na kraju venčanja gostima se daje po šaka pirinča i drugih žitarica koju bacaju po paru kako bi ih blagoslovili uspešnim bračnim životom. Indijci smatraju da pirinač odbija demone. Otac predaje ruku ćerke mladoženji, a onda ona nanosi pastu od sandalovine na mladoženjino čelo, a mladoženja će zauzvrat staviti crvenu oznaku na čelo mlade. 

Vezivanje Thali ogrlice

Vezivanje Thali je vrhunac ceremonije. Vezivanje ove orglice označava neraskidivu zajednicu bračnog para . Ovu ogrlicu veže mladoženja nevesti i time pokazuje da su zvanično venčani. Nakon ovoga mladoženja uzima mladu za ruku u prisustvu plamena koji označava domaćinstvo, a zatim tokom ovog rituala par razmenjuje zavete. Ovaj ritual se zove i ritual u "sedam koraka" jer mladenci sedam puta hodaju oko vatre i taj ritual ocrtava doživotnu posvećenost i odanost kao i uzajamno poštovanje srećnog para. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)