Tetka Saveta

KAKO DA BRZO I LAKO OČISTITE BIŽUTERIJU: Možete upotrebiti i jedan popularan napitak, a nakit će zablistati kao nov! (FOTO)

Vaši omiljeni komadi mogu da promene boju zbog prašine, vode, znoja ili vlage, ali postoji rešenje.

01.11.2023 14:02

KAKO DA BRZO I LAKO OČISTITE BIŽUTERIJU: Možete upotrebiti i jedan popularan napitak, a nakit će zablistati kao nov! (FOTO)
Shutterstock

Gotovo da nema žene koja ne voli nakit. Međutim, ne može svaka žena sebi da priušti zlato, niti imaju bogate muževe koji će im kupovati dijamante, brilijante i ostalo drago kamenje. Zato većina žena kupuje bižuteriju koja može biti vrlo kvalitetna i lepa, iako nije napravljenja od plemenitih metala. Poslednjih godina posebno je popularan nakit od nerđajućeg hiruškog čelika koji je vrlo izdržljiv. 

shutterstock.com

Nežno nakit istrljate starom četkicom za zube

Vratite mu stari sjaj

Koliko god da vodite računa o svom nakitu od bižuterije, on će vremenom izgubiti sjaj i potrebno mu je čišćenje. Kako je objasnila modna stilistkinja Mišel Vagman, bižuterija je mnogo jeftinija od finog nakita jer je napravljena od prostih metala, legura, plastike, stakla ili sintetičkog dragog kamenja. 

- Često sadrži staklo, cirkone ili kamenje stvoreno u laboratoriji umesto pravog dragog kamenja. Možda nije tako izdržljiva kao fini nakit, ali je dizajnirana da prati modne trendove - rekla je ona, a piše sajt StyleCraze.
Problem je što bižuterija lako skuplja prašinu i prljavštinu. Takođe, može da promene boju zbog vode, znoja, vazduha i krema za telo. Ali, postoji način da i ovaj nakit brzo i lako očistite kako biste mu vratili stari sjaj. 

Srećna republika donosi pet načina kako da očistite bižuteriju.

1. Limunov sok

Limun je prirodno kiseo, što pomaže da se lako ukloni sloj oksida na nakitu. Odličan je za sve vrste metalnog nakita. Pomešajte jednake delove vode i limunovog soka, potopite nakit u ovaj rastvor 10 minuta, potom nežno istrljajte nakit grubom krpom ili četkicom za zube. Isperite ga hladnom vodom i osušite čistom krpom.

2. Sredstvo za pranje sudova

Ovo je jedan od najlakših i najsigurnijih metoda za čišćenje bižuterije kod kuće. Razblažite malo sredstva za pranje sudova sa toplom vodom u posudi. Potopite nakit i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi nakupljena prljavština omekšala. Nežno operite nakit četkicom za zube; ne zaboravite na ćoškove i manje dostupna područja. Isperite hladnom vodom i osušite nakit mekom krpom.

Pixabay

Rastvor vode i sirćeta lako čisti prljavštinu sa bižuterije

3. Sirće 

Jedan od najefikasnijih načina za čišćenje bižuterije je rastvor sirćeta i vode. Ovo se posebno odnosi na metalni nakit koji će posle ovog čišćenja zasijati kao nov. Napravite rastvor od jednakih delova sirćeta i vode, potopite nakit i držite ga 10 minuta. Potom ga temeljno očistite starom četkicom za zube, isperite i osušite. Oprez se savetuje ukoliko je prepun kamenja ili cirkona. Takvu bižuteriju nemojte držati u rastvoru više od pet minuta kako kamenje ne bi opalo. Umesto četkice za zube koristite mali sunđer; nežno očistite nakit, isperite ga i osušite krpom od mikrovlakana.

4. Rastvor za kontaktna sočiva

Rastvor za kontaktna sočiva savršeno funkcioniše kao sredstvo za čišćenje i pruža blistav sjaj bižuteriji. Dovoljno je razblažiti rastvor sočiva sa malo vode sobne temperature u maloj posudi. Navlažite meku krpu u ovom rastvoru i nežno obrišite komade nakita. Kada ih očistite, obrišite ih mekom, čistom krpom ili ga isperite hladnom vodom.

Pixabay

Pivo će učiniti čudo za vašu bižuteriju i posle čišćenja biće kao nova

5. Pivo

Da, dobro ste pročitali bižuteriju možete očistiti i pivom. Ovo piće će pomoći u uklanjanju mrlja, promene boje i mrlja sa mesinga, srebra i bižuterije. Sipajte nekoliko kapi piva na komad meke tkanine i potom očistite nakit. Obrišite svoj nakit čistom i suvom krpom i čuvajte ga dalje od vlage.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)