Tetka Saveta

KAKO OČISTITI OGLEDALA BEZ TRAGOVA: Stručnjaci otkrivaju gde grešimo, caka je u ovom sastojku iz kuhinje (FOTO)

Uklonite mrlje sa omiljenog komada svakog doma.

27.10.2023 16:01

KAKO OČISTITI OGLEDALA BEZ TRAGOVA: Stručnjaci otkrivaju gde grešimo, caka je u ovom sastojku iz kuhinje (FOTO)
shutterstock.com

Domaćice žele čistan i uredan dom do detalja, a najveća mora su im mrlje kojih ima tamo gde ih ne očekuju. Koliko god se svaka od nas bavila čišćenjem i dezinfekcijom doma, naročito kupatila i svih propratnih elemenata poput ogledala, nekada je to jednostavno i bezuspešno. Većina žena je isprobala gotovo sve kako bi se rešla mrlja, masnoće i prljavštine, koji ne zaobilaze ni naizgled, najčistije površine poput ogledala.

Ogledalo je jedan od komada nameštaja ili dekoracije u kući koji je ženama posebno omiljen, jer jednim pogledom možemo videti kako izgledamo i možemo spremne u grad. Iako se čini kako su sama po sebi ogledala čista i kako ne zahtevaju posebno bavljenje njima i te kako mogu da zadrže na sebi mrlje kojih je nekad teško rešiti se. Tragovi koji ostaju po staklu često može biti prava frustracija domaćicama, međutim, srećom za sve postoji rešenje. Jedan stručnjak iz Inivisible Glass je za Miror otkrio kako postoji jednostavan način kako da u par sekunde očistite svoje ogledalo, bez da koristite neko sredstvo a da istovremeno prođete jeftinije. 

Nekad ni alkohol niti sredstva za brisanje stakla i slično, ne daju neki poseban efekat, već naprotiv ostavljaju tragove čišćenja koji nekad mogu izgledati ružnije od samih mrlja po ogledalu. 

Stručnjak je savetovao domaćicama da se odreknu skupocenih sredstava za čišćenje i da zavire u kuhinjske ormariće jer se tamo nalazi sve što im je potrebno. On tvrdi da belo sirće čini čuda za ogledala.

Pixabay

Stručnjaci su otkrili da naša kuhinja sakriva neka rešenja za čišćenje i da ne moramo nužno da posegnemo za nekim hemijskim sredstvom

 

- Upotreba sredstva za čišćenje stakla bez sapuna, mirisa ili boja daje najbolje rezultate jer aditivi ostavljaju ostatke koji uzrokuju mrlje. Dok bi čistač svetle boje sa mirisom limuna mogao da izgleda lepo i da miriše sveže, taloži masti, ulja ili voska- napominje on.

Tome u prilog je dodao da često ovi zagađivači mogu biti ključni za mrlje na staklu i to može dovesti buvalno do začaranog kruga čišćenja ogledala kako bismo se oslobodili mrlja koje su uzrokovane čime god ih čistili. Ipak, stručnjak napominje da za bolji efekat treba koristiti destilovano belo sirće, a ne onu varijantu sirćeta sa belim vinom. Zbog toga što je kod destilovanog sirćeta prisutnija kiselina ono bi trebalo da rezultira boljim čišćenjem.

Ova kiselina se ne mora rastvarati kako bismo očistili staklene površine. Prema rečima ovog stručnjaka, dovoljno je na krpu staviti nekoliko kapi i istrljati zaprljano mesto. Naravno za bolji efekat preporučuje se korišćenje krpe od mikrovlakana. Stručnjaci iz Invisible Glass-a su naveli da ne treba improvizovati sa starim krpama i majicama jer one nisu predviđene za čišćenje.

Ukoliko nemate krpu od mikrovlakana, od starih materijala i majica svkako je opet bolje koristiti novine. Kada su u pitanju tvrdokorne mlje na ogledalu, stručnjaci napominju da je dovoljno sirćetom tretirati to mesto, dok se mrlja ne ukloni i da ne treba prelaziti preko cele površine a uz to je poželjno izbegavati preteško ribanje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)