Tetka Saveta

NEOBIČAN SASTOJAK IZ KUĆE UČINIĆE ČUDO: Uklanja fleke od kafe, kečapa i vina sa tkanina, ali je važno da znate jednu stvar!

Uporne mrlje po savetu stručnjaka mogu da se skinu bez korišćenja hemijskih sredstava.

19.10.2023 14:01

NEOBIČAN SASTOJAK IZ KUĆE UČINIĆE ČUDO: Uklanja fleke od kafe, kečapa i vina sa tkanina, ali je važno da znate jednu stvar!
shutterstock.com

Koliko puta vam se dogodilo da omiljenu košulju uflekate kafom ili vinom, da majicu upropastite kečapom? Verovatno mnogo puta i tad se većina nas nađe u dilemi kako skinuti ove uporne mrlje. Fleke na odeći nije jednostavno ukloniti čak ni specijalizovanim sapunima ili drugim hemijskim sredstvima.

Međutim, postoji tajna uklanjanja mrlja koja bi potpuno mogla sve da promeni. U pitanju je glicerin koji je glavni sastojak mnogih poizvodima za negu kože koji može da učini čuda na najtvrdokornijim mrljama.

Kako se koristi?

Glicerin, u farmaciji poznatiji kao glicerol, bezbojna je tečnost bez mirisa koji ima visoka higroskopna svojstva, odnosno prikupljanja i zadržavanja vode. To ga čini odličnim ovlaživačem pa lakše razbija i otklanja tvrdokorne mrlje na tkanini.  Njegova svosjtva pomažu da dopre do vlakna tkanine i stupi u interakciju sa molekulima mrlja. Molekuli glicerina "skupljaju" čestice fleka i na taj način se mrlja lakše uklanja sa tkanine. 

Shutterstock

Na nekoj odeći se tvrdokorne mrlje zadržavaju pa je pranje redovnim deterdžentom i u mašini nemoguće

Kako se tkanina tretira glicerinom?

Glicerin je posebno efikasan za mrlje na bazi ulja poput masti i šminke, pa čak i mastila ili fleka od bobičastog voća, kafe i senfa. On je odlično rešenje i za uklanjanje starih osušenih mrlja. Bezbedan je za većinu tkanina i boja, što je ogromna prednost u odnosu na hemijska sredstva za uklanjanje mrlja na vešu.  

Da biste koristili glicerin na mrljama, potrebno vam je da kod kuće imate sledeće: glicerin (dostupan u apoteci) čista bela krpa ili sunđer, topla voda i mekana četkica. Ostružite sunđerom višak mrlja a onda nanesite nekoliko kapi glicerina direktno na zamrljano područje, pazeći da pokrijete celu mrlju. Ostavite glicerin da oko 10-15 minuta a ako mrlja i dalje postoji trljajte područje kružnim pokretima.

Isprite tretirano područje toplom vodom kako bi uklonili glicerin i čestice mrlje koje su olabavile a zatim isperite blagim deterdžentom. Odeću je najbolje da osušite na vazduhu jer toplota iz mašine može trajno da zadrži zaostale mrlje. 

Važno upozorenje

Ukoliko je fleka i dalje vidljiva najbolje je da ponovite tretman. Takođe, važno je da znate da treba izbegavati mešanje glicerina sa drugim sredstvima za uklanjanje mrlja ili hemikalijama, jer može dovesti do neželjenih reakcija. 

Najbolje je uvek pre pranja odeće proveriti etiketu i voditi se uputstvima koja su predviđena za određenu tkaninu odnosno materijal.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)