Tetka Saveta

DA LI I VI DRŽITE VINO U KUHINJI: Odmah ga premestite, to je najgore mesto u kući za ovo piće!

Ako nemate podrum evo koje su alternative.

25.10.2023 13:37

DA LI I VI DRŽITE VINO U KUHINJI: Odmah ga premestite, to je najgore mesto u kući za ovo piće!
Shutterstock

Većina ljudi flaše vina drži u kuhinji kako bi im uvek bili na dohvat ruke. Međutim, kako upozoravaju stručnjaci ovo baš i nije dobra ideja. Prema njihovim rečima kuhinja je prepuna stvari koje nisu dobre za vaše omiljeno vino.

Pre svega kuhinja je najtoplija prostorija u kući zbog kuvanja. Takođe, najveća cirkulacija ljudi je upravo u ovoj prostoriji koja uz to ima i dosta vlage zbog isparavanja vode pri kuvanju, kao i svetlosti a ništa od toga ne ide u korist vina, piše Metro.

- Visoke temperature, svetlost, vibracije i vlaga su četiri stvari koje ne prijaju vinu. Vinske boce su poput vampira uspevaju u suvim, hladnim, mračnim i tihim uslovima  - objašnjavaju eksperti za vino.

Prema njihovim rečima najidealnije mesto za čuvanje vina je podrum. Problem je što prosečno domaćinstvo u stanu jedva da ima mesta za dasku za peglanje veša i sušilicu, pa se postavlja pitanje gde onda držati boce sa vinom. 

Srećna Republika vam otkriva nekoliko alternativa gde možete da držite boce vina ukoliko nemate podrum.

Pixabay.com

Gde da držite vino ukoliko nemate podrum

Prazna soba

Možda imate sobu viška koju retko koristite. Isključite radijatore u toj prostoriji i postavite police za vino. Samo navucite zavese i zatvorite vrata, jer direktna sunčeva svetlost nije dobra za ovo piće. Inače, 13°C je savršena temperatura za čuvanje vina, pa nije loše da s vremena na vreme proverite termometar u prostoriji.

Skladište ispod stepenica

Ovo je pristojna opcija koja se ne koristi, najčešće je udaljena od kuhinje i nema radijatore. Jedini stimulans su vibracije ljudi koji se penju i spuštaju stepenicama koje mogu preraspodeliti molekule u vinu, utičući na ukus ovog pića. 

Frižider

Ovo može biti samo privremeno rešenje. Pokušajte da vino ne držite u frižideru. Dobar je za snižavanje temperature vina, ali sa konstantnom temperaturom od 3-5°C, frižideri su previše hladni za vino, čak i za ono penušavo. Takođe imaju sijalice svetlije od proseka koje izazivaju „bljesak“, što dovodi do lošeg ukusa i mirisa vina.

shutterstock.com

Frižider može da naruši ukus vašem vinu, ali je najbolja alternativa

Pored ulaznih vrata

Nije idealno ali treba uzeti u obzir da je samo ovo područje relativno mračno, u blizini nema radijatora samo vodite računa da se ne spotičete o flaše kad ulazite i izlazite iz kuće. da biste ovo izbegli stavite flaše u ormar za cipele ili kapute koji stoji u hodniku. Otvaranje ulaznih vrata povremeno bi trebalo da bude u redu, ulazna vrata su najčešće daleko od užurbanosti kuhinje i ljudi se ne zadržavaju u hodniku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)