Tetka Saveta

KAKO DA VAM SOBNO CVEĆE ZABLISTA: Za očaravajući izgled biljaka iskoristite dve namirnice koje svi imamo u kući (FOTO)

Zelene lepotice koje krase vaš dom izgledaće još lepše ako primenite ove trikove.

18.10.2023 10:00

KAKO DA VAM SOBNO CVEĆE ZABLISTA: Za očaravajući izgled biljaka iskoristite dve namirnice koje svi imamo u kući (FOTO)
Foto: Shutterstok

Održavanje sobnog bilja bez cvetova ne zahteva previše vremena. Povremeno zalivanje ili orošavanje, dodavanje prihrane jednom mesečno, kao i redovno uklanjanje prašine sa zdravih listova i skidanje uvelih listova obezbediće da biljke izgledaju bujno i raskošno. Preduslov je, naravno, da svaka sobna biljka dobije odgovarajuću poziciju u domu, jer neke traže veću, a neke manju količinu direktne svetlosti.

Biljkama poput fikusa, filadendrona, rajske ptice, slonovog uha, adama i monstere s vremena na vreme trebalo bi priuštiti dodatno čišćenje i glancanje listova. Da bi bljesnule u punom sjaju, obavezno je najpre sa njih ukloniti prašinu mekom krpom koju ste prethodno potopili u mlaku vodu. Za dodatni sjaj i intenzivniju zelenu boju listova iskoristite pivo ili majonez.

shutterstock.com

Sobno bilje redovo čistite od prašine kako bi bilo zdravo i bujno

Pivo možete da iskoristite tako što ćete ga sipati u flašu sa raspršivačem, poprskati listove, a onda ih nežno prebrisati mekom pamučnom krpom. Postoji i drugi način: da pamučnu krpu natopite pivom, a onda prebrišete listove. Ovaj trik za blistavost listova sobnog bilja primenjivale su još naše bake. Listovi su dobijali intenzivniju boju ako bi bili čišćeni pivom jednom u dvadesetak dana.

Još jedna namirnica iz kuhinje može da bude od koristi za neobično lepe listove sobnog bilja je majonez. Ukoliko planirate da majonezom premažete listove vaših zelenih sobnih lepotica, ostavite da majonez odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tad ga nanesite na pamučnu krpu, pa lagano pređite preko listova. Pre toga, obavezno sa listova uklonite prašinu, jer ako to ne uradite biljke neće moći dobro da apsorbuju sunčevu svetlost, pa će se smanjiti nivo hlorofila koji je važan da bi biljka bila zdrava.

Savet plus

Kad uklanjate prašinu sa sobnog bilja, obavezno obrišite i gornju i donju stranu listova. Nanošenje piva ili majoneza koji obezbeđuju visoki sjaj preporučljivo je samo sa gornje strane listova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)