Sex

DA LI ISPUŠTATE GLASOVE TOKOM INTIMNIH ODNOSA? Evo šta svaki od njih govori o vašoj vezi i šta se tada stvarno dešava vašem partneru!

Naučnici su istraživali kako glasno vođenje ljubavi utiče na partnere, ali i kako da taj adut upotrebite kako biste podigli temperaturu u krevetu.

05.12.2022 22:00

DA LI ISPUŠTATE GLASOVE TOKOM INTIMNIH ODNOSA? Evo šta svaki od njih govori o vašoj vezi i šta se tada stvarno dešava vašem partneru!
Shutterstock

Glasno stenjanje i zvukovi tokom intimnog odnosa najčešće se tumače kao znak strasti i uživanja. Da li ste znali da ti zvukovi mogu dosta da otkriju o seksualnom temperamentu osobe, ali i vašoj ljubavnoj vezi? 

Prema studiji koja je sporovedena u Velikoj Britaniji, ali i Kanadi, među 2.000 ispitanika stručnjaci su utvrdili ne samo šta znači glasno stenjanje u spavaćoj sobi već i kako da pomoću njega poboljšate svoj seksualni život. Verovali ili ne, glasno izražavanje zadovoljstva može da učini čuda u vašoj spavaćoj sobi i podigne temperaturu do usijanja između vas i partnera.

shutterstock.com

Tokom seksa troše se kalorije kao kad igrate stoni tenis 

Stenjanje i dahtanje

Da bismo lakše shvatili kako glasan seks utiče na libido, naučnici su otkrili neke manje poznate činjenice vezane za intimne odnose. 

1. Tokom seksa sagorevaju se kalorije kao i tokom laganog treninga. Muškarci sagorevaju oko 4,2 kalorije u minutu, a žene 3,2. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Kvebeku, to je ista količina energije kao da igrate partiju stonog tenisa ili plešete fokstrot. Jednostavnije rečeno, seks je efikasniji nego trening u teretani, a mnogo jeftiniji način održavanja dobre kondicije. 

2. Da bi se partneri uzbudili potrebno je da se oslobodi adrenalin iz nadbubrežne žležde. 

3. Skok adrenalina ubrzava disanje ali i otkucaje srca što je neophodno kako bi poslao više krvi u penis kod muškaraca kako bi stajao čvrsto odnosno u klitoris kod žena koji se uvećava i postaje osteljiviji. 

4. Skok adrenalina nas tera da brže dišemo, što dovodi do dahtanja.

5. Glasno izražavanje zadovoljstva, posebno prilikom doživljavanja vrhunca, dodatno podiže uzbuđenje i to kod 34 odsto žena i 33 odsto muškaraca. 

Kako je objasnila psiholog i seksualna savetnica Barbara Santini, stenjanje nosi jedinstvenu poruku, posebno ukoliko je isfolirano.

- Kad žena lažno stenje, ona šalje poruku da želi da njen partner što pre doživi vrhunac i završi sa seksom - objasnila je ona. 

To može biti ozbiljan udarac na muški ego, ali prema jednoj studiji, čak 65 odsto žena namerno glasno stenje kako bi ubrzale orgazam partnera.

Foto: Shutterstock

Do intenzivnije strasti dolazi ukoliko je u sobi glasnije

Žene glasnije od muškaraca

Da li ste znali da žene ne vrište svaki pu istim tonalitetom tokom seksa i da to zavisi koji je period u njenom mesečnom ciklusu. Naime, prema istraživanjima naučnika, utvrđeno je da ovulacija može da utiče na glas žene i da je tonalitet u tom periodu viši, a žena glasnija kad je u periodu ovulacije, tačnije dva dana nakon što se jajna ćelija spusti u jajovod. To može da sugeriše da na nesvesnom nivou želi da zatrudni, a visokim tonovima signalizira muškarcu da je spremna za oplodnju. To utiče i na muškarce i njihovu plodnost jer se visoki tonovi kod žena smatraju ženstvenijim i privlačnijim muškom polu. 

Prema istraživanjima, žene su glasnije u spavaćoj sobi od muškaraca, a čak 83 odsto dama je priznalo da su mnogo glasnije tokom intimnog odnosa od svojih partnera. Naučnici to pripisuju intenzivnijem orgazmu kod pripadnica lepšeg pola. I savetnica za seks Džesika Leoni za to ima naučno objašnjenje.   

- Skup nerava u ženskom klitorisu je mnogo veći nego u muškom penisu, što ženama pruža dodatno zadovoljstvo kad dođu do orgazma - istakla je ona.

Prema njenom mišljenju, još jedan razlog zašto su žene glasnije jeste i nalet hormona koji se oslobađa u ženskom telu tokom njenog seksualnog zadovoljstva. 

Foto: Shutterstock

Izgovaranje imena partnera tokom seksa dovodi do povezivanja ne samo na fizičkom, već i na emotivnom nivou

Kako poboljšati seks?

Verovali ili ne, ali glasni uzdasi zadovoljstva mogu da vam pomognu i da poboljšate seksualno uživanje.

1.Uzdasi umesto reči 
Partnerima je nekad lakše da komuniciraju koristeći kombinaciju zvukova i gestova umesto reči, da uzdasima pokažu svoj nivo zadovoljstva i nežno usmere partnera ka onome šta žele. To može biti suptilnije i manje napadno od reči, posebno tokom samog seksualnog čina. Umesto da partneru kažete: "Malo levo ili desno", ispuštajte glasne zvukove zadovoljstva kad vas dodirne tamo gde želite. To je dobar i brz način umesto da gubite vreme na razgovor tokom seksa.  

2. Orgazam je kao trans
Gledajući skeniranje mozga istraživači su otkrili da čak 30 različitih oblasti u našem mozgu svetli tokom seksa i orgazma, koji nas dovodi u neku vrstu transa. Stenjanje, a ne pričanje, omogućava vam da uživate u primarnim fizičkim aspektima seksa.

shutterstock.com

Glasne žene pozitivno utiču na muško samopouzdanje 

3. Uzbuđenje partnera
Ukoliko ste glasni u spavaćoj sobi, a to uzbuđuje vašeg partnera, onda je to dobitna kombinacija za oboje. Naučnici smatraju da se na taj način partneri brže i lakše povezuju ne samo na fizičkom, već i na emotivnom nivou. Utvrđeno je da, ukoliko tokom seksa izgovarate ime svog partnera, to pomaže jačanju ljubavne veze. Glasne žene u krevetu pozitivno utiču na samopouzdanje muškaraca. Naravno, ne morate da vrištite tako da se ori kuća, ali nemojte ni da se suzdržavate već glasno pokažite koliko uživate u seksu sa partnerom.

4. Bez sputavanja
Postoje žene i muškarci koji nisu glasni tokom intimnog odnosa. Najčeššće su zabrinuti da bi neko mogao da ih čuje ili se plaše osuđivanja partnera. Ne treba na silu da se derete, ali ne treba ni da se sputavate ako želite da glasno izrazite svoje zadovoljstvo. Sve je to individualno i stvar ličnog izbora. U svakom slučaju, mozete pokušati pa ćete i sami videti da li vas to uzbuđuje ili ne.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)