Sex

OVO NIKAKO NE RADITE PRE I POSLE ODNOSA! Ginekolozi tvrde: Živeli smo u zabludi!

Iako se veruje kako je uriniranje nakon uživanja s partnerom dovoljno da se sačuvamo od infekcija, stručnjaci tvrde da je to daleko od istine.

bySrećna republika

01.11.2022 11:05

OVO NIKAKO NE RADITE PRE I POSLE ODNOSA! Ginekolozi tvrde: Živeli smo u zabludi!
shutterstock.com

Verovatno ste čuli i pročitali gomilu saveta i preporuka kako se ponašati nakon seksualnog odnosa s partnerom, poput onog da je najbolje da odmah posle intime odete do toaleta i urinirate, međutim, ginekolozi tvrde da je stvar u vezi sa higijenom pre i nakon deljenja postelje sa nekim mnogo komplikovanija od toga. 

Naime, iako odlazak u toalet nakon seksa ne može da šteti, posebno ukoliko su u pitanju dame imajući u vidu njihovu veću osetljivost na mikroorganizme, to svakako ne može da bude dovoljno da nas sačuva od mnogobrojnih infekcija. Zato stručnjaci apeluju da je pre i nakon intimnih odnosa veoma važno "ispoštovati" neka veoma važna pravila i potruditi se da mogućnost zaražavanja svedemo na minimum.

Stručnjaci su za magazin "Prevention" (Preventiva) razjasnili neke mitove i otkrili koje stvari zaista ne treba raditi posle, ali ni pre seksualnog odnosa. Kako kaže Dženifer Bamp, profesorka ginekologije i akušerstva na Bejlor medicinskom fakultetu u Hjustonu, SAD, infekciju nećete sprečiti mokrenjem odmah nakon odnosa. 

- Ako već razmišljate i brinete o bakterijama, onda nemojte da dozvolie da igračke za seks ostanu neočišćene nakon upotrebe. Operite ih pod vodom, koristite antibakterijske maramice i sprejeve. Još jedna stvar na koju treba paziti je lubrikant, odnosno aroma koju on sadrži. Kod žena koje ulaze u menopauzu dolazi do stanjivanja vaginalnog tkiva, što dovodi do pojačane osetljivosti. Lubrikanti koji sadrže mentol u sebi mogu iritirati to tkivo. Koristite one na bazi vode bez mnogo aroma - posavetovala je Bampova, navodeći kako pojedini lubrikanti mogu biti povezani sa pojavom infekcija u urinarnom traktu jer iritiranjem tkiva vagine povećavaju rizik od toga da njega napadnu i neki organizmi koji stalno "vrebaju" iz okruženja. 

pexels.com

Žene treba da budu posebno oprezne nakon seksualnih odnosa, ali i pre njih 

Stručnjaci ističu da je neophodno biti oprezan i u ponašanju pre odnosa.

- Popiti puno alkohola nikako nije dobro. Dok on možda podiže raspoloženje, alkohol istovremeno smanjuje seksualni užitak i otežava postizanje orgazma - pokazala su istraživanja.

Takođe, nije dobro ne istuširati se pre odnosa, pogotovo ako ste ceo dan bili negde ili taman završili trening.

- Na muškom polnom organu u se stvaraju bakterije koje se mogu prenositi i tako uzrokovati probleme - ističu lekari. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)