Psihologija

EVO ZAŠTO IZOSTAJE EREKCIJA! Nema veze sa privlačnošću!

Jedna od najvećih noćnih mora većine muškaraca najčešće ima veze sa psihološkim faktorima, a evo o čemu se zapravo radi.

16.11.2022 20:02

EVO ZAŠTO IZOSTAJE EREKCIJA! Nema veze sa privlačnošću!
Foto: Shutterstock

Muškarcima je veoma bitno da zadive svoje partnerke veštinama u krevetu. O tome često misle, ali i govore. Jači pol se oseća zadovoljnije kada vide da su ispunili očekivanja svojih izabranica. Međutim, šta kada do toga ne dođe?

Do odsustva erekcije može doći na samom početku (pre same predigre ili pokušaja seksualnog odnosa), tokom predigre ili tokom seksualnog odnosa. To se može događati samo ponekad, a može postati i hronično. Psihološki faktori poput anksioznosti, depresije i ljutnje mogu dovesti do odsustva erekcije kod sasvim zdravog muškarca, piše sajt Vaš psiholog.

shutterstock.com

Nekoliko je faktora zbog kojih može doći do odsustva erekcije

Muškarci i više nego što mislimo, brinu da li će postići erekciju. To upravo stvara kontraefekat i javljanje anksioznosti. Pošto se već osećaju napeto predosećaju da se erekcija neće možda pojavati odmah i spontano onako kako se inače javlja i onda počinju da brinu. Počinju da strepe. 

Kada počnu da razmišljaju na taj ili na sličan način, tim strašnim mislima oni mimo svoje volje (i želje) pojačavu početnu napetost dok ona ne preraste u anksioznost. Tada nastupaju fizološke promene u telu i samim tim dolazi do onemogućavanja erekcije. Drugi razlog zašto anksioznost dovodi do narušavanja erekcije jeste to što osoba dok brine i strepi preusmerava svoju pažnju na brigu i stresne misli, umesto da se fokusira na prijatne senzacije i draži koje stimulišu seksualno uživanje i prijatno uzbuđenje.

Foto: Shutterstock

Muškarce stalno opseda briga da li će postici erekciju

Napetost partnerke je još jedan od razloga koji može uticati da se muškarac oseća napeto i anksiozno tokom seksulnog čina. I devojke mogu biti napete i anksiozne, obično zbog stida, nedovoljno iskustva, neznanja, predrasuda u vezi seksa itd. Ako je muškarac nervozan i u isto vreme primećuje da je i njegova partnerka napeta to može pojačati njegovu nelagodu. To se najčešće javlja kod neiskusnih muškaraca koji su i sami napeti i ne znaju kako da se opuste i kako da opuste partnerku.

shutterstock.com

Opustite se i prepustite intimnim trenucima

Postoje dva načina na koji depresija može dovesti do erektilne disfunkcije. U prvom slučaju ona dovodi do sniženja voljno-motivaciono-nagonskih težnji, što za posledicu može imati i smanjenu seksualnu želju ili potpuno odsustvo seksualne želje (kod težih oblika depresije). Osoba koje je depresivna gubi interesovanje za seks i u tom smislu je erektilna disfunckija posledica, a ne uzrok problema. Rešenje problema sastoji se u tretiranju depresije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)