Roditeljstvo

„PORODILA SAM SE ZA SAMO 40 SEKUNDI“: Planirala je da ide na epidural, a onda ju je iznenadio Fergusonov refleks i ubrzo je držala bebu u naručju (FOTO)

Trudnica iz Filadelfije imala je porođaj kakav bi poželela svaka žena.

23.10.2023 11:00

„PORODILA SAM SE ZA SAMO 40 SEKUNDI“: Planirala je da ide na epidural, a onda ju je iznenadio Fergusonov refleks i ubrzo je držala bebu u naručju (FOTO)
Cianna Gonzalez / SWNS / SWNS / Profimedia

Ciana Gonzales (24) uspela je da uradi gotovo nemoguću stvar - porodila se za svega 40 sekundi.Prve trudove osetila je tri sata pre nego što je u rukama držala novorođenče. Prvobitno je planirala da ide na epidural, ali ju je beba iznenadila.

- Osetila sam kako se beba spušta. Vikala sam: „On dolazi!“ i uopšte nisam morala da guram da bih se porodila, beba je izašla sama – ispričala je Ciana.

Šta je Fergusonov refleks?

Porođaj kakav svaka trudnica priželjkuje odigrao se u avgustu 2022. godine, a mama iz Filadelfije iskusila je ono što se naziva Fergusonovim refleksom koji je poznat i kao refleks izbacivanja fetusa, tokom kog fetus izlazi iz tela bez ikakvog guranja. Ovaj refleks se javlja kao rezultat prirodnog procesa rađanja: oksitocin se oslobađa tokom porođaja, a pojačani receptori u materici pokreću kontrakcije koje proširuju grlić materice i potiskuju fetus iz porođajnog kanala.

Kako navode na sajtu Heltlajnneposredno pre porođaja gustina receptora za oksitocin u materici se povećava čak 200 puta. To znači da je materica savršeno pripremljena da reaguje na ovaj hormon. Tokom procesa porođaja, telo oslobađa oksitocin u impulsima, a receptori stimulišu kontrakcije. Kontrakcije stanjuju i proširuju grlić materice, a zatim pomeraju bebu niz porođajni kanal. Kako se pritisak na grlić materice i porođajni kanal povećava, tako nervni putevi šalju poruke mozgu da oslobodi više oksitocina. Dodatni oksitocin dovodi do dve ili tri snažne kontrakcije materice koje izbacuju bebu iz majčinog tela.

Međutim, većina žena ne doživljava porođaj na ovaj način, jer se refleks izbacivanja fetusa najverovatnije dešava tek kad se majka oseća „bezbedno i podržano“, prenosi Njujork post.

U bolnici, prirodni proces porođaja prekidaju zvučni signali medicinskih aparata, pregledi koje obavljaju lekari i/ili medicinske sestre, a sve to može da ometa prirodni refleks.

Za mame koje su iskusile ovako brz porođaj refleks se dešava tako brzo da kažu da je sličan kijanju – kad jednom krene, neće prestati.

Gonzalesova tvrdi da je njena beba rođena za 40 sekundi pošto je ona najpre osetila Brakston-Hiksove kontrakcije, odnosno lažne porođajne bolove. Bila je u porođajnom bazenu kad je shvatila da se zapravo već porodila.

- Bila sam zabrinuta u tom trenutku. Nisam imala vremena da izađem iz kade da bih se porodila. Pitala sam se, ko će uzeti bebu? Porođaj je bio prirodan i veoma brz – ispričala je ova mlada mama za SWNS.

Fergusonov refleks je, kaže, imala i kad je rodila svog prvog sina koji sada ima dve godine.

- Bilo je neverovatno. Nisam ni znala da to mogu sama da uradim ili da beba može da se rodi bez moje pomoći – kaže Ciana.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Lola

23.10.2023 13:06

Drugim rečima, lekari vas ometaju i uniste.