Roditeljstvo

OVA ŽENA ZATRUDNELA JE DVAPUT U MESEC DANA: Lekari su se skamenili kada su pogledali ultrazvuk, a najveće iznenađenje usledilo je na porođaju! (FOTO)

Sofi Smol danas je ponosna majka devetogodišnjeg dečaka Oskara i dve trogodišnje devojčice, ali njena priča zvuči kao scenario za film.

23.05.2023 15:01

OVA ŽENA ZATRUDNELA JE DVAPUT U MESEC DANA: Lekari su se skamenili kada su pogledali ultrazvuk, a najveće iznenađenje usledilo je na porođaju! (FOTO)
Shutterstock

Sofi Smol (30) i njen suprug Džonatan bili su šokirani kad su im lekari nakon njenog porođaja rekli da devojčice koje je rodila nisu bliznakinje, iako su na svet došle u razmaku od dva minuta. Naime, ispostavilo se da su bebe začete s čak 28 dana razlike što je izuzetno redak slučaj, posebno kad je u pitanju prirodno začeće.

Prema rečima lekara, Sofi je imala superfetaciju, odnosno implantaciju i razvoj oplođene jajne ćelije u materici u kojoj je već došlo do začeća beba. Tako su i lekari i srećni roditelji najpre doživeli iznenađenje na ultrazvuku kada su ugledali dve bebe, a zatim i na porođaju. 

Rizična trudnoća

Kako je ispričala Sofi za britanski Dejli mejl, ona i Džonatan su imali sina Oskara (6) kada su 2019. odlučili da dobiju još jedno dete. U decembru je Sofi osetila snažne glavobolje, ali kako nije bila sigurna da je u drugom stanju, ona i suprug su i tokom januara nastavili sa pokušajima da ona začne.

Kad su se pojavile jutarnje mučnine Sofi je otišla kod lekara gde su joj nakon detaljnog pregleda ultrazvukom konačno saopštili da nosi blizance.

- Imala sam uzašne jutarnje mučnine, mnogo gore nego dok sam bila trudna sa Oskarom, pa sam otišla kod lekara. Rečeno mi je da imam rizičnu trudnoću i bila sam hospitalizovana osam puta za sedam nedelja. Prateći trudnoću lekari su bili zbunjeni i nisu mogli da shvate kako je moguće da se bebe razvijaju toliko različitom brzinom jer je jedna bila mnogo krupnija od druge. Nisu mogli da shvate šta se dešava pa sam jednostavno prihvatila da je trudnoća drugačija - ispričala je Sofi.

U jednom trenutku lekari su joj rekli da ne mogu da uoče kretanje manje bebe i da bi trebalo da izazovu porođaj i odstrane plod, ali Sofi na to nije pristala. 

- Porodila sam se u avgustu i prvo se rodila manja beba Darsi koja je imala 1.700 grama, a dva minuta kasnije i Holi koja je imala 2.500 grama na rođenju. Porođaj je bio dosta težak i bila je evidentna razlika u težini beba, ali bila sam šokirana kad su mi lekari nakon rekli da moje devojčice nisu bliznakinje - otkrila je ona.

Razlika i tokom odrastanja

Ispostavilo se da je Sofi imala superfetaciju, odnosno do začeća druge bebe došlo je u trenutku kad je već bila trudna sa prvom ćerkom, zbog čega Darsi i Holi zvanično nisu bile bliznakinje. 

- Nosila sam dve bebe koje su rasle u različitim fazama, ali ja to nisam znala. Svaka je imala svoju placentu, hranila se nevezano od drugog ploda, praktično su bile u potpunosti odvojene. Tek nakon porođaja, kad su shvatili kolika je razlika između njih, lekari su zaključili da su bebe začete u različito vreme, odnosno u razmaku od četiri nedelje. Iskreno, nisam ni znala da je to moguće - rekla je Sofi.

Razlika se nastavila i tokom odrastanja devojčica. Darsi je rođena sa cerebralnom paralizom desne strane, dok Holi nije imala razvijenu služnicu u stomaku. I dalje postoji oko 2,7 kg razlike u težini između njih dve.

One čak i ne liče, kao da nisu sestre. Holi ima plavu kosu, velike, plave oči i želi da bude princeza ili džokej kad poraste. Darsi ima sivkasto plavu boju kose, želi da bude dečak i mašiniovođa. Ljudi misle da sam luda kad počnem da im objašnjavam da je Darsi dva minuta starija i četiri nedelje mlađa od Holi. Na kraju sam prestala bilo šta da objašnjavam - ispričala je ta mama kroz osmeh.

Devojčice koje će ovog leta proslaviti treći rođandan vrlo su živahne.

- Pošle su u vrtiću, imaju veliko samopouzdanje. Izuzetno su aktivne i sjajne. Nisam imala pojma šta me čeka kad sam ih rodila, a sad sam presrećna što ih imam - dodala je ponosna mama Sofi. 

shutterstock.com

Drugo stanje nakon superfetacije najčešće se vodi kao blizanačka trudnoća

Šta je superfetacija?

Superfetacija je izuzetno redak medicinski fenomen, posebno kod prirodnog začeća, i dosad je zabeleženo tek nekoliko slučajeva u celom svetu. Superfetacija se dešava kad se oplođeno jaje smesti u matericu, iako u njoj već postoji plod koji se razvija.

Teško se dijagnostikuje jer se dva fetusa najčešće smatraju blizancima, a razvoj dve bebe različitom brzinom je znak da je u pitanju superfetacija. Ovo je vrlo retka pojava zato što nakon začeća dolazi do hormonskih promena u organizmu majke koja blokiraju tri ključna uslova za ponovnu trudnoću:

  • telo prestaje da oslobađa jajne ćelije, odnosno nema više ovulacije, zbog čega dolazi do prestanka menstrualnog ciklusa
  • nakon oplodnje telo stvara sluznu barijeru u grliću materice kako bi se sprečio prodor sperme i oplodnja dodatnih ćelija ukoliko iz nekog razloga dođe do ovulacije
  • hormoni potrebni da se oplođeno jaje zalepi za zid materice najčešće se ne oslobađaju nakon što žena ostane u drugom stanju

Prema procenama lekara, veoma su male, gotovo nikakve, šanse da sva tri ova procesa nastave da funkcionišu nakon začeća. Ako i dođe do toga, najčešće su u pitanju žene koje su zatrudnele tokom procesa vantelesne oplodnje. Superfetacija povećava rizik od komplikacija, najčešće za mlađu bebu, i postoji veći rizik za prevremeni porođaj

BONUS VIDEO:

Komentari (0)