Tetka Saveta

BANANE uspevaju u Srbiji! Evo kako se uzgaja ovo TROPSKO voće i kako ga sačuvati tokom ZIME!

Banane posađene u dvorištu za samo nekoliko meseci mogu dostići visinu između 6 i 7 metara, mogu se gajiti i u saksiji, a rađaju plodove

11.08.2022 13:30

BANANE uspevaju u Srbiji! Evo kako se uzgaja ovo TROPSKO voće i kako ga sačuvati tokom ZIME!
Privatna arhiva

Uzgoj tropskog voća kao što su banane nekad je bio rezervisan isključivo za najtoplije predele naše planete. Danas banane bez problema uspevaju i u Srbiji. Mogu da se zasade i rastu u dvorištu ili saksiji. Uzgoj banana nije zahtevan i osim dosta sunca i redovnog zalivanja ne traže ništa. Najviše se gaje kao dekoracija, mogu da rađaju plodove ali, na žalost, naša klima im ne odgovara u potpunosti pa se plod već krajem leta sasuši.

Srećna republika donosi priču o plantaži banana porodice Momić iz beogradskog naselja Višnjička banja koji u svom dvorištu imaju omanju plantažu ovog tropskog voća.

Privatna arhiva

Luka Momić zajedno sa pordicom ima manju plantažu banana u Višnjičkoj banji

Kako je sve počelo?

Prema rečima Luke Momića (24) sve je počelo od jedne sadnice koju su njegov deda i otac pre 10 godina dobili na poklon. Sadnicu su posadili u dvorište ne sluteći da će jednog dana iz nje imati čitavu plantažu.

- Iz korena te jedne sadnice ubrzo su počeli da niču novi izdanci. Da se ne bi gomilali rasadili smo ih, ali su se ubrzo pojavile nove sadnice i sad praktično imamo malu plantažu banana u dvorištu – ispričao je Luka.

Prema njegovim rečima, jedno drvo može da poraste u visinu između 6 i 7 metara sa bogatim zelenim listovima.

- Drvo banane izuzetno brzo raste. Praktično za svega nekoliko meseci preko leta sadnica od metara visine dostigne tih 6, 7 metara. Sama biljka ne traži nikakve posebne uslove osim dosta sunca i zalivanje svaki drugi dan. Naše banane i rađaju, ali su plodovi mali i zbog klimatskih uslova nikad ne dostignu veličinu i zrelost banana na koje smo mi navikli kad ih kupujemo u prodavnici. Iskreno, nikad nisam probao plod nama služe za dekoraciju, a od skora smo, na moju inicijativu, počeli i sa prodajom sadnica – dodao je on.

Drvo banane praktično rađa tek posle 3 godine i nakon toga se drvo sasuši, ali iz njegovog korena odmah niču novi izdanci i na taj način se biljka obnavlja i razmnožava.

Prezimljavanje banana

Kako je ipak u pitanju tropska biljka, da bi se sačuvala preko zime neophodno je pripremiti za prezimljavanje. Ukoliko je posađena u saksiju jednostavno je unesite u zatvoren prostor i tokom zimskim meseci zalivajte najviše 2 puta mesečno. Banane posađene u dvorištu zahtevaju za nijansu dodatnu brigu.

- Pre prvog mraza, koji se kod nas najčešće javlja od novembra, poseče se  lišče a samo drvo banane se skrati na 1 do 1,5 metara visine kako bi se lakše utoplilo. Stabljiku obložite slamom, suvim lišćem ili stiroporom kako bi se napravila toplotna izolacija. Preko toga se dodatno obloži najlonom ili PVC džakom. Obavezno pokrijte i vrh biljke kako vlaga i hladnoća ne bi mogla da dopre do nje - objasnio je Luka.

Prema njegovim rečima oko stabla se mogu poređati drvene daščice ili se napraviti okvir od dasaka kako bi zaštita bila čvršća.

Ovako zaštićeno drvo bez problema će preživeti zimu bez oštećenja.

- Zimska zaštita se skida na proleće kad prođe mraz i otopli obično od aprila. Već za mesec do dva drvo će ponovo izrasti a listovi se razgranati. Banane rastu tokom celog leta i vrlo brzo tokom letnjih meseci ponovo dostignu visinu od 6, 7 metara – objasnio je naš sagovornik.

Kako je rekao Luka, mladice koje su odvojili u junu sad već imaju 2 do 3 metra.

- Banana je fascinantna biljka koja, osim redovnog zalivanja, ne zahteva nikakvu negu. Cveta i rađa u trećoj godini a plod raste i razvija se sve dok je lepo i toplo vreme. Međutim, čim prođe leto plod se sasuši. Pretpostavljam da je razlog klima i kad bi se posadila negde u Grčkoj verovatno bi mogla bez problema da rađala a plod bi dostigao veličinu i zrelost – dodao je on.

Privatna arhiva

Drvo banane za svega nekoliko meseci može da dostigne visinu od 6, 7 metara

Atrakcija za slikanje

Banane porodice Momić u Višnjičkoj banji su atrakcija kako za Lukine drugare tako i za prijatelje njegovih roditelja.

- Ljudi se oduševe kad vide banane jer većina ne zna da ove tropske biljke mogu da rastu i u Srbiji. Deluju egzotično pa sam došao na ideju da sadnice prodajem. Interesovanje je veliko i sadnice se najčešće kupuju kao ukras za kafiće, u saksijama za splavove a sade ih i pored bazena. Kad nam dođu poznanici ili prijatelji oduševe se kad vide našu malu plantažu koja je atrakcija i zanimljiva za fotografisanje – ispričao je naš sagovornik.

Banane dobro podnose orezivanje, pa prema Lukinim rečima, ukoliko zasadite drvo u veću saksiju možete povremeno da joj skrešete lišće i skratite stablo. Na ovaj način ćete je držati na visini koja vama odgovara posebno ukoliko je kao dekorativnu biljku držite u stanu ili je leti iznosite na terasu.

- Prilikom presađivanja sadnice zemlja za novo stablo može malo da se pođubri a i ne mora. Mi ne koristimo nikakvu posebnu zemlju kao što humus ili supstrat već samo običnu zemlju iz bašte. Banane su zaista lake za uzgoj i održavanje u našim klimatskim uslovima – zaključio je Luka Momić iz Višnjičke banje.

Kako se gaji banana u Srbiji?

  • kupite ili nabavite sadnicu
  • posadite je u veću saksiju ili u dvorište
  • tokom leta zalivate svaki drugi dan
  • drvo banane će za svega nekoliko meseci od sadnice porasti do 6,7 metara visine
  • ukoliko je banana posađena u saksiji može se povremeno orezivati lišće i skraćivati stablo kako bi rast biljke držao pod kontrolom
  • pred zimu saksiju unesite u zatvoren prostor i tokom zimski meseci je umereno zalivajte 2 puta mesečno
  • drvo banane u dvorištu mora da se pripremi za prezimljavanje pre prvih mrazeva
  • najpre se poseku svi listovi a stablo skrati na 1 do 1,5 m visine
  • stablo se obloži slamom, suvim lišćem ili stiroporom a može se napraviti i okvir od drvenih dasaka u koji se dodaje slama
  • potom se sve to obloži najlonom ili PVC džakom uključujući i vrh biljke kako bi se sprečilo smrzavanje
  •  na proleće kad prođe mraz jednostavno se skine džak i banana nastavlja da raste

BONUS VIDEO:

Komentari (0)