Hrana, čajevi, kafa, cigarete, gazirana pića – sve to utiče na belinu zuba koji vremenom postanu žućkasti, sa flekama i nimalo lepi.
Naravno, pored redovne posete zubaru, nešto možete i sami da uradite kako bi vam zubu bili belji i lepši. Nekoliko namirnica je posebno pogodno za to, ali nikako ni sa jednom od njih ne smete da preterujete. Umerenost je i ovde pravilo broj 1.
Jagode
U sezoni jagoda, sve što treba da uradite je da ih presečete na pola i unutrašnjom stranom nekoliko minuta trljate zube. Nakon toga, usta isperite vodom.
Soda bikarbona
Malo sode bikarbone možete da stavite na četkicu i istrljate zube. Ovo nemojte često koristiti jer soda bikarbona može da ošteti zubnu gleđ.
Sok od limuna
Uz malo soli i soka od limuna napravićete pastu kojoj možete da istrljate zube. Ovo možete da koristite jednom nedeljno, a so možete zameniti sodom bikarbonom.
Možda vas zanima…
Jabukovo sirće
Sličnu pastu možete napraviti od jabukovom sirćeta i sode bikarbone. Smesu nanesite na četkicu, istrljajte zube a potom usta isperite vodom.
Pomorandžina kora i lovorov list
Od ova dva sastojka napravićete pastu kojom ćete temeljno istrljati zube. Pripremićete je tako što ćete izrendanu koru od pomorandže pomešati sa izmrvljenim listom lovora.
Kora od banane
Još jedan dobar razlog da ne bacate koru od banane. Uvek je možete upotrebiti kako bi vam zubi bili belji. Nakon što operete zube, istrljajte ih sa unutrašnjom stranom kore od banane. Ovaj postupak možete primenjivati svakog dana. Kora od banane sadrži salicilnu i limunsku kiselinu što je idealna kombinacija za izbeljivanje zuba.
Salicilna kiselina uklanja kamenac, dok limunska kiselina skida fleke. Rezultati mogu biti vidljivi već za nedelju dana, bez oštećenja gleđi, piše zdravisimo.com.
Komentari (0)