Tetka Saveta

IZLUĐUJE VAS ŠTO VAM BANANE POCRNE ZA DAN? Otkrivamo 6 načina da to sprečite

Tamna boja banane ne treba da vas brine jer se ona menja zbog pigmenta u kori, što ne utiče na njihov kvalitet i ukus, ali ipak postoje načini da vaše omiljeno voće zadržite što duže u izvornom obliku.

02.05.2022 09:00

IZLUĐUJE VAS ŠTO VAM BANANE POCRNE ZA DAN? Otkrivamo 6 načina da to sprečite
Pixabay.com

Banane su jedno od najomiljenijeg voća u Srbiji, sudeći po količinama koje ih kupujemo. 

One su i najčešći voćni dodatak za popularne smutije, kojima će dati pun ukus, a konzumentima dugo držati osećaj sitosti. Međutim, koliko puta ste primetili da vam to voće već posle dan ili dva postane meko, a kora neprijatno pocrni.

Otkrivamo 6 načina kako da to sprečite, iako se sa sigurnošću može reći da tamnjenje banana nema apsolutno nikakve negativne posledice. Ono što bi se moglo smatrati jedinim nedostatkom jeste činjenica da se sa njihovim dužim stajanjem povećava količina šećera u njima. 

Pixabay.com

Kada omekšaju banane je najbolje držati u frižideru

Zrele banane u frižider

Malo je poznato da se banane beru gotovo zelene kako bi dozrele na putu do kupaca. Zato čim primetite da su postale malo mekane odmah ih prebacite u frižider. Hlađenje će usporiti proces sazrevanja.

Pixabay.com

Banane brže sazrevaju zbog etilena drugog voća s kojim su u činiji

Podalje od drugog voća

Banane su prilično „nedruželjubive“ i ne vole da budu u istoj posudi sa drugim voćem. To se posebno odnosi na jabuke, breskve, smokve i avokado koji tokom sazrevanja ispuštaju gas etilen koji utiče na prerano sazrevanje banana. Zato je najbolje banane držati podalje od ostalog voća.

Pixabay.com

Da biste sačuvali svežinu obmotajte providnu foliju oko peteljki

Folija za peteljke

Verovali ili ne, ako peteljku banane umotate u providnu foliju one će duže vremena zadržati svežinu. Potrebno je umotati svaku bananu posebno, jer ćete na taj način sprečiti ispušanje etilena koji utiče na njihovo sazrevanje.

Pixabay.com

Limunov sok sačuvaće svežinu banana

Dodajte limun

Banane često gube boju čak i kada kraće vreme oguljene ostanu na sobnoj temperaturi. Tamna boja može da odbije svojim izgledom, posebno decu koja zato neće hteti da ih jedu. Dodajte malo limunovog soka ili limete na oguljene banane i one će duže ostati sveže bez gubitka boje.

Pixabay.com

Banane mogu da se čuvaju u zamrzivaču i to do mesec dana

Pravac zamrzivač

Malo je poznato da poslastičari koji često koriste banane za torte i deserte, neiskorićene plodove čuvaju u zamrzivaču. Na taj način, barem kako tvrde, mogu da zadrže svežinu i do 30 dana bez menjanja ukusa i teksture voća.

Pixabay.com

Poslastičari tvrde da će banane ostati sveže ukoliko se preliju sirćetom

Prelijte ih sirćetom

Slično kao i limunov sok, i sirće, ukoliko se prelije preko oljuštenih banana, čuva njihovu svežinu. Tom triku, takođe, pribegavaju poslastičari. Kad požele da tako sačuvane banane ponovo upotrebe jednostavno ih isperu u vodi. Ukus se, kako kažu, ne gubi, a mi im verujemo na reč.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)