Odrasli

2 PRVA ZNAKA ARTRITISA, jedan je intenzivan ujutru, a drugi se pogoršava čim se pokrenemo! Samo na ovaj način možete se rešiti tegoba!

Terapija toplotom i hladne obloge mogu podjednako da budu efikasne u suzbijanju znakova ovog teškog oboljenja.

bySrećna Republika

24.10.2024 06:30

2 PRVA ZNAKA ARTRITISA, jedan je intenzivan ujutru, a drugi se pogoršava čim se pokrenemo! Samo na ovaj način možete se rešiti tegoba!
shutterstock.com

Šta je zapravo artritis? Reč je o progresivnoj bolesti, a simptomi su otekline i osetljivost u jednom ili više zglobova. Glavni znakovi ovog oboljenja su bol i ukočenost koji s vremenom, nažalost, postaju sve gori.

Postoje dve vrste artritisa. Znakovi upalnog artritisa su crvenilo, bol, otekline zgloba i duža jutarnja ukočenost, a on najčešće pogađa zglobove ruku, šaka i stopala. Javlja se kod ljudi svih starosnih doba. Osim upalnog postoji i neupalni artritis kog prepoznajemo po bolovima u zglobovima koji postaju intezivniji sa svakim daljim pokretima, a javlja se u zglobovima koji najviše nose težinu tela.

Inače, studije su pokazale da redovna umerena fizička aktivnost smanjuje pojavu upalnih reumatskih bolesti u populaciji, a kod obolelih zaustavlja gubitak mišićne mase, usporava razvoj osteoporoze, smanjuje kardiovaskularni mortalitet.

shutterstock.com

Simptomi se kod ovog oboljenja pogoršavaju rano ujutru 

Mnogi pokušavaju da svoje stanje olakšaju pomoću hladnih ili toplih obloga, a lekari otkrivaju u kojim situacijama je jedna od ove dve metode efikasnija. Artritis uzrokuje bolove u zglobovima, ukočenost i upalu, a mnogi će posegnuti za toplim oblogama ili kesom leda da bi dobili malo olakšanja. Ali šta je bolje: toplota ili hladnoća? Stručnjaci kažu kako sa tim ne možete da pogrešite. Obe su opcije dobre: s toplotnom terapijom umirujete ukočene zglobove, a hladnim oblozima smanjujete bol. Zapravo, neki čak pronalaze najbolje olakšanje kada naizmenično koriste obe terapije.

Terapija toplotom 

Iskusna američka reumatološkinja dr. Rošekl Rosian, objasnila je za health.clevelandclinic.org kada je dobro koristiti toplotu ili led za artritis i daje neke smernice o tome kako smenjivati ​​vruće i hladne terapije.

Toplota i led su jednostavne i veoma pristupačne metode za ublažavanje boli artritisa. Uobičajene vrste artritisa uključuju osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i psorijatični artritis.

- Hladnoća smanjuje oteklinu i umrtvljuje to područje, dok toplota opušta mišiće, povećava fleksibilnost i cirkulaciju - ističe dr. Rosian.

Hladna terapija deluje kontrakujući krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u zglobove i mišiće. Terapija toplotom, s druge strane, širi krvne žile, što poboljšava cirkulaciju. Dr. Rosian predlaže potapanje u toplu vodu oko 20 minuta.

- Možete se i istuširati toplom vodom. Nakon toga se toplo obucite kako biste produžili dejstvo. Jastučić napunjen toplom vodom još je jedan dobar način za zagrevanje područja - navela je ona. 

Printscreen/Tik Tok/metavolex, Shutterstock

Tuširanje toplijom vodom može značajno da ublaži simptome oboljenja

Takođe, može se zagrejati vlažna krpa u mikrotalasnoj peći oko 20 sekundi.

- Probajte da budete sigurni da nije prevruće. Prislonite na bolno mjesto - naglasila je doktorka specijalizovana za artritis.

Prednosti korišćenja toplote:

  • Opušta mišiće
  • Smanjuje grčeve mišića 
  • Opušta zglobove
  • Smanjuje ukočenost mišića i zglobova
  • Povećava fleksibilnost
  • Poboljšava cirkulaciju 

Led za bolove zbog artritisa

Hladnu terapiju najlakše ćete primeniti pomoću obloge od leda koja treba da se drži na bolnom mestu oko 20 minuta. Prednost je da su hladne obloge ispunjene gelom jeftinimje i dostupnije u različitim veličinama i oblicima.

- Dobro je držati ih nekoliko u zamrzivaču. Smrznuti grašak ili kockice leda u vrećici takođe mogu uspešno obaviti isti zadatak - objasnila je doktorka. 

Prednosti korišćenja terapije hladnim oblogama su:

  • Smanjuje upalu i oticanje
  • Smanjuje bol

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)