Odrasli

DA LI I VI ODMAH POPIJETE TABLETU ČIM VAS NEŠTO ZABOLI? Prof. dr Tatjana Novaković ima važnu poruku za sve koji imaju ove probleme! (VIDEO)

Dekan Medicinskog fakulteta u Prištini objasnila je za Srećnu Republiku zbog čega nije dobro trpeti bol, ali i zašto ne treba odmah posezati za klasičnim medikamentima.

19.10.2024 13:02

DA LI I VI ODMAH POPIJETE TABLETU ČIM VAS NEŠTO ZABOLI? Prof. dr Tatjana Novaković ima važnu poruku za sve koji imaju ove probleme! (VIDEO)
Credit: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia, Republika

Svaki čovek povremeno trpi bolove, bilo da je u pitanju neko benigno stanje kao što je glavobolja, ili je on posledica neke hronične bolesti.

Kako je za Srećnu republiku objasnila prof. dr Tatjana Novaković, dekan Medicinskog fakulteta u Prištini, prilikom terapije pacijenata koji trpe bolove važno je svakog tretirati potpuno individualno i pokušati da mu se pomogne na svaki način. Osim uobičajenih lekova protiv bolova, koje svi mi koristimo, nekad se odlični rezultati postižu i nekim drugim metodama.

- Smatram da treba da znamo sve ono što može da pomogne i to primenimo zato što je terapija bola nešto što se vekovima ispituje. Svi načini i sve mogućnosti koje postoje treba iscrpeti i primeniti jer najvažnije je da postignemo cilj, a to je da smanjimo intenzitet bola ili, ako je to moguće, da bol nestane - rekla je prof. Novaković.

Kako je naglasila, integrativna medicina je nova kod nas, ali ne i za lekare u Kini.

- Oni koriste razne metode za smanjenje bola - od lekovitog bilja koje ima analgetski efekat, preko masaže, do terapija muzikom... Cilj je da se smanji upotreba lekova protiv bolova koji su jaki i mogu imati dosta kontraindikacija i neželjenih dejstava - dodala je ona.

Prof. Novaković je objasnila i zašto ne treba trpeti bol bez obzira na to da li je u pitanju hroničan ili onaj koji se povremeno pojavljuje. Ona je posavetovala ljude da se obrate stručnjaku koji će ih uputiti u načine lečenja, a sve sa ciljem da se pacijentu pomogne na najbolji mogući način.  

Prof. dr Novaković je učestvovala u predavanju "Istočno-zapadni pristup bolu" koje je nedavno održano u prostrijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu uz učešće eminentnih gostiju iz inostranstva. Predavači su bili prof. dr Ka Kit P. Huej s Univerziteta UCLA u Kaliforniji, prof. dr Đing Džao, eminetni stručnjak kineske tradicionalne medicine iz Pekinga, kao i dr Monika Ribicka iz Poljske. 

Oni su prvi put u Srbiju došli zahvaljujući prof. dr Momir Dunjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini, predsednik Sekcije za akupunkturu SLD i aktiva kvantne medicine, kao i predsednik Srpskog udruženja za integrativnu medicinu Srbija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)