Odrasli

AKUPUNKTURA POMAŽE I KOD NAJJAČIH BOLOVA! Prof. Dunjić objasnio kako ova metoda deluje i kod obolelih od raka (VIDEO)

Predsednik Srpskog udruženja za integrativnu medicinu Srbija i profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini objasnio je o kakvoj metodi je reč i na koji način ona deluje.

14.10.2024 16:01

AKUPUNKTURA POMAŽE I KOD NAJJAČIH BOLOVA! Prof. Dunjić objasnio kako ova metoda deluje i kod obolelih od raka (VIDEO)
Schutterstock/printskrin

Na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu već 12 godina postoji katedra za integrativnu medicinu. Kako je za Srećnu republiku objasnio jedan od najvećih stručnjaka iz ove oblasti u Srbiji, prof. dr Momir Dunjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini, predsednik Sekcije za akupunkturu SLD i aktiva kvantne medicine, kao i predsednik Srpskog udruženja za integrativnu medicinu Srbija, u tom smislu već hvata korak sa svetom.

Zahvaljujući njemu, minulog vikenda je u prostrijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu održano predavanje "Istočno-zapadni pristup bolu", uz učešće eminentnih gostiju iz inostranstva. Predavači su bili prof. dr Ka Kit P. Huej s Univerziteta UCLA u Kaliforniji, prof. dr Đing Džao, eminetni stručnjak kineske tradicionalne medicine iz Pekinga, kao i dr Monika Ribicka iz Poljske.  

Na pitanje da li se iskustva kineske tradicionalne medicine mogu primeniti u srpskom zdravstvenom sistemu, dr Dunjić smatra da je to moguće uz određene uslove. 

- Potrebna je edukacija lekara, pacijenata i medicinskog osoblja da to prepoznaju kao jednu od metoda kako možemo da rešavamo probleme. Na ovaj način možemo da uštedimo dosta novca u prevenciji bola i nekih bolesti, dok sam način lečenja zahteva manje novca - rekao je on. 

Prof. Dunjić je objasnio da je, akupunktura, kao deo tradicionalne kineske medicine, već ušla u zvaničnu medicinu, nakon što su naučnici s jednog kanadskog univerziteta objasnili kako se pomoću ove metode može umanjiti bol čak i kod najtežih pacijenata obolelih od raka. 

- Akupunktura podiže prirodne suprstance koje mi već imamo u našem organizmu, kao što je betaerdofin. Ove supstance su nekoliko puta jače od morfina i drugih sličnih lekova koji se inače daju za kupiranje bola kod najtežih pacijenata. Naš organizam sadrži te supstance, a na nama je na koji ćemo način da pravilno stimulišemo naš organizam da bi proizvodio te supstance protiv bola - kazao je on.

Kao primer on je navao i porođajne bolove kod žena mogu da podnesu upravo zbog visokog nivoa betaerdofina, koji se u organizmu buduće mame podiže tokom svih devet meseci trudnoće. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)