Odrasli

KAKO OTKLONITI BOL BEZ KORIŠĆENJA TABLETA? U Srbiju stigli lekari koji otkrivaju nove metode lečenja uz primenu tradicionalne kineske medicine!

Savetovanje je održano u prostorijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu.

12.10.2024 18:06

KAKO OTKLONITI BOL BEZ KORIŠĆENJA TABLETA? U Srbiju stigli lekari koji otkrivaju nove metode lečenja uz primenu tradicionalne kineske medicine!
ST/Nemanja Pančić

U prostorijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu danas je održano predavanje "Istočno - zapadni pristup bolu" uz učešće eminentnih gostiju iz inostranstva kao što su prof. dr Ka Kit P. Huej sa Univerziteta UCLA u Kaliforniji i prof. dr Đing Džao, eminetni stručnjak kineske tradicionalne medicine iz Pekinga. 

Kako je za Srećnu republiku objasnio prof. dr Momir Dunjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini, predsednik Sekcije za akupunkturu SLD i aktiva kvantne medicine, kao i predsednik Srpskog udruženja za integrativnu medicinu, naša zemlja ne kasni baš toliko za svetom kao što mi mislimo.

- Na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu već 12 godina postoji katedra za integrativnu medicinu. U tom smislu Srbija već hvata korak sa svetom, ali je potrebno vreme i obuka, kako lekara, tako i pacijenata, da shvate da pored klasičnih metoda terapije bola postoje i drugi načini. Kod nas se oslanjamo uglavnom na klasičnu medicinu i tablete za bolove, a nekad i druge metode, kao što je akupunktura, mogu da pomognu - kazao je on.

ST/Nemanja Pančić

Prof. dr Momir Dunjić, predsednik Srpskog udruženja za integrativnu medicinu

Prema njegovim rečima, akupunktura stimuliše tačke u ljudskom telu kako bi se aktivirali hormoni, koje inače imamo u telu, čime se smanjuje bol. To direktno vodi smanjenju upotrebe tableta.

Prof. dr Tatjana Novaković, dekan Medicinskog fakulteta u Prištini pojasnila je da ljudi ne treba da trpe bol.

- Uobičajeno je kod nas je kad vas nešto zaboli mi uzmemo brufen, diklofen ili aspirin, pa trpimo dok ne prođe. Bol nije naš neprijatelj, iako niko od nas ne voli da ga nešto boli, on je znak da nešto u organizmu nije kako treba i signal da je potrebno otići kod lekara kako bi se utvrdilo šta je uzrok bola. Čak i kad je u pitanju hroničan bol zbog zdravstvenog problema potrebno je pronaći način kako da mu se što više pomogne - rekla je dr Novaković.

Kao gost predavač je prvi put u Srbiju došao čuveni profesor Ka Kit P. Huej sa Univerziteta UCLA u Kaliforniji. On je pionir integrativne medicine u Americi koji je napravio ogroman iskorak u lečenju pacijenata u ovoj zemlji. Kombinovanjem zapadne medicine sa tradicionalnom kinskom medicinom, praktično je uzeo najbolje i od jednih i od drugih, i stvorio potpuno novi pristup pacijentima.

- Kao lekar nikad nisam voleo lekove, jer koliko pomažu, toliko imaju i štetne posledice. Kad sam upoznao kinesku medicinu i akupunkturu shvatio sam da postoji i drugačiji način lečenja pre svega bola. Prednost ove metode je što mi pacijenta gledamo u celini, ne samo onaj deo tela koji ga boli, trudimo se da lečimo ne samo posledicu, već i uzrok bola. Primarna nega i preventiva su od ključnog značaja, posebno kad pogledate koliko dece danas ima raznih zdravstvenih problema, koliko mladih boluje od raka ili dobije infarkt i šlog. Moj cilj je držati čoveka što zdravijim celog njegovog života uz korišćenje jeftinih i svima pristupačnih metoda koje nudi kineska tradicionalna medicina - kazao je uvaženi profesor.

ST/Nemanja Pančić

Prof. dr Đing Džao je govorila o terapiji bola kod pacijenata obolelih od raka

Najviše interesovanja prisutnih privukla je profesorka dr. Đing Džao koja je govorila o palijativnoj nezi obolelih od raka koji trpe izuzetno jake bolove. 

- Kod nas u Kini tradicionalna i savremena medicina se praktično koriste zajedno, nadopunjuju se kako bi se pacinetima sa kancerom prižila najbolja nega. Tradicionalna medicina se primenjuje nakon što se završi klasičan način lečenja, bilo da je u pitanju hiruška intervencija ili hemoterapija, kako bi se pacijentima umanjili bolovi i olakšalo stanje. Kombinacija klasičnog i tradicionalnog lečenja ovakvim pacijentima pre svega daje nadu što je izuzetno važno. Naša brojna istraživanja su pokazala da recimo akupunktura može da pomogne kod bola koji trpe pacijenti oboleli od raka kako bi se lakše nosili sa bolešću, a pri tome ne nosi rizik od zavisnosti kao kad se koristi morfijum i drugi lekovi na bazi opijata - rekla je ona.

Predavanje je bilo ispraćeno od strane velikoh broja lekara, farmaceuta, ali i običnih građana koji su došli da čuju kako se problem bola rešava u drugim zemljama. 

Pratite sajt Srećene republike, narednih dana objavićemo intervjue sa uvaženim profesorima o terapiji bola uz pomoć tradicionalne kineske medicine. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)