Odrasli

5 ZNAKOVA AUTIZMA KOD DEVOJČICA I ŽENA! Evo zašto ga je teže prepoznati kod njih i gde može da odvede pogrešna dijagnoza!

Radni terapeut Konor Mekdonau pokrenuo je na svom TikTok kanalu jednu veoma važnu temu.

bySrećna Republika

19.10.2024 19:10

5 ZNAKOVA AUTIZMA KOD DEVOJČICA I ŽENA! Evo zašto ga je teže prepoznati kod njih i gde može da odvede pogrešna dijagnoza!
shutterstock.com

Konor Mekdonau, radni terapeut i specijalista za autizam, otkrio je 5 najčešćih znakova autizma kod žena i devojčica. On, inače, pruža procene i podršku za autizam, a često deli savete i na svom TikTok nalogu, pokrivajući teme od pitanja senzorne motorike do podrške detetu sa autizmom. U jednom videu on je istakao najčešće znakove koje je primetio kod žena i devojaka navodeći da je posle dugogodišnje prakse uočio da su znaci ovog poremećaja kod pripadnica nežnijeg pola suptilniji i da ih je teže identifikovati. 

- Smatram da postoji pet veoma čestih znakova autizma kod žena i devojčica sa stanovišta procenjivača autizma. Ali pre nego što to uradim, vredi napomenuti da do 80% žena i devojčica sa autizmom nema dijagnozu - naveo je Mekdonau. 

Kako je dodao, prvi jasan znak autizma kod žena postaje vidljiv onda kada se one, ukoliko su naviknute na određenu rutinu, nađu u situaciji gde se ta rutina menja. 

- Tada one mogu postati prilično uznemirene, što postaje očigledno i njihovom okruženju. Međutim, interesantno je da žene i devojke često mogu veoma brzo normalizovati ove poteškoće - naglasio je ovaj stručnjak. 

Kako je istakao, drugi simptom je povezan sa činjenicom da pripadnice nežnijeg pola mogu imati loše fine i grube motoričke veštine.

- Fine motoričke veštine su veštine koje posedujemo u prstima i rukama da bismo uradili radnje kao što su  pisanje, ušivanje i zakopčavanje dugmadi, ali i spremanje stvari, pakovanje... U te veštine ubrajaju se i grublji pokreti koji nam služe da uhvatimo loptu, da plivamo, vozimo bicikl, itd. Poteškoće u tim radnjama jasan su znak problema - istakao je ovaj stručnjak i dodao da se treći simptom vezuje za ishranu.

- Tako se dešava da one mogu biti preosetljive na jake ukuse i mirise. Možda im je veoma neprijatno kako se određena hrana oseća u ustima ili možda imaju loše oralne motoričke veštine, pa imaju poteškoća da manipulišu hranom u ustima kako bi je razgradile - navodi Mekdonau.

Četvrti znak tiče se nezgoda u društvenim situacijama.

- Žene i devojke s autizmom imaju mogućnost da razviju uglavnom površne odnose. Nedostaju im veštine i samopouzdanje da izgrade jače veze - naglasio je Mekdonau. 

I na kraju, one mogu imati poteškoća sa lošom pažnjom i fokusom, tako da su često ometene.

- Imaju poteškoća i sa praćenjem razgovora. Muče se da se koncentrišu na zadatke tokom dužeg perioda - zaključio je Mekdonau.  

pexels.com

Lekari često ne prepoznaju znake autizma jer su fokusirani na druge mentalne probleme

Inače, prema zvaničnim podacima, prepoznavanje autizma otežano je jer se lekari uglavnom koncetrišu na probleme s mentalnim zdravljem. To može rezultirati nedostatkom odgovarajuće podrške, što zauzvrat može rezultirati usamljenošću, depresijom i socijalnom izolacijom, povećanom ranjivošću u smislu emocionalnog blagostanja, odnosno samopovređivanjem, poremećajima u ishrani, sniženim ocenama i smanjenim mogućnostima u budućnosti. Britansko Nacionalno društvo za autizam kaže da postoji mnogo teorija koje objašnjavaju jaz u dijagnozi, ali nijedna nije ubedljivo dokazana. 

Podsetimo, autizam je veoma složen poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.Poremećaj se javlja u mnogim delovima mozga, ali se ne može sa sigurnošću dokazati kako oni ostvaruju svoj uticaj na sveukupno ponašanje organizma. Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u Srbiji je danas registrovano oko 2.000 osoba sa autizmom, od čega je oko 800 dece.

Smatra se da se autizam češće javlja kod dečaka nego kod devojčica.  

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)