Odrasli

OVO JE PRVI ZNAK MENOPAUZE: Može da se javi već u tridesetim, a onda ga slede 3 simptoma!

Najnovije istraživanje pokazalo je da napadi vrućine i neredovni menstrualni ciklusi nisu toliko raspostranjeni simptomi ovog stanja kako svi misle, već je reč o potpuno drugim.

08.10.2024 11:15

OVO JE PRVI ZNAK MENOPAUZE: Može da se javi već u tridesetim, a onda ga slede 3 simptoma!
Schutterstock

Menopauza nastaje kada žena prestane da ima menstruaciju i više ne može da zatrudni prirodnim putem. To je normalan deo starenja i uzrokovan je opadanjem nivoa polnog hormona estrogena.

Naleti vrućine, ili valunzi, jedan je od najpoznatijih znakova menopauze, ali on se pojavljuje kod samo dve od pet žena u ranim fazama tog stanja, pokazuju novi podaci. Umesto toga, drugi problemi poput promena raspoloženja, problema sa varenjem i problema sa spavanjem mnogo su zastupljeniji.

Schutterstock

Čest simptom menopauze je promena raspoloženja

Istraživači su pitali 5.000 žena o njihovim iskustvima perimenopauze - medicinskog izraza za period hormonske fluktuacije koja dovodi do menopauze. On obično počinje u ranim četrdesetim i traje između pet i 10 godina. Međutim, može pogoditi i žene u tridesedetim.

Stručnjaci se nadaju da će ovi nalazi pomoći pacijentima da prepoznaju znakove i potraže pomoć na vreme.

Prema istraživanju, od dve do pet žena (37 odsto) iskusilo je navale vrućine tokom perimenopauze. Suvoću vagine ili bol tokom odnosa takođe nije toliko čest simptom - samo četiri od 10 žena rekle su da su osetile takve promene. Samo oko polovina žena (51 odsto) izjavila je da su iskusile noćno znojenje pre početka menopauze.

Neredovne menstruacije, još jedan klasičan znak perimenopauze i menopauze, imale su samo tri od pet žena (58 procenata).

Najčešći simptom

Promena raspoloženja je najčešći simptom među ženama u anketi - četiri od pet žena (84 odsto) doživele su tu promenu. Nakon toga slede problemi sa varenjem (78 odsto), poput nadimanja, loš san (77 odsto) i zaboravnost (77 odsto), koje ima tri od četiri žene.

Međutim, ti simptomi takođe mogu ukazivati na niz drugih problema, od depresije i stresa do sindroma iritabilnog creva.

shutterstock.com

Čest simptom menopauze je promena raspoloženja

Istraživanje je sprovedeno u ime kompanije za kućne testove krvi Forth.

Dr Tom Filips, lekar opšte prakse i klinički vođa kompanije, rekao je da žene mogu da provere hormone ako su zabrinute da bi mogle da uđu u perimenopauzu.

- Kako žene prolaze kroz perimenopauzu nivoi nekih hormona opadaju, dok se drugi povećavaju. Naš napredni test krvi za hormone u perimenopauzi ih mapira kroz menstrualni ciklus kako bi ženama pokazao rezultat - naveo je Filips.

Taj rezultat može pomoći da se utvrdi da li je žena u perimenopauzi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)