Odrasli

IMALA JE GROZAN SVRAB TAMO DOLE: Doktori je lečili antibioticima, a onda je usledila ŠOK dijagnoza

Posle brojnih analiza ženi je pronađen tumor veličine teniske loptice.

03.10.2024 20:30

IMALA JE GROZAN SVRAB TAMO DOLE: Doktori je lečili antibioticima, a onda je usledila ŠOK dijagnoza
Facebook/Jo Shaw Pyke

Britanka Džo Šo Pajk (48) pre dve godine počela je da pati od nesnosnog svraba u predelu vagine. Kad bi išla da mokri jaukala je od bolova i kako je slikovito opisala činilo joj se kao da piški žilete. Odmah je otišla kod lekara, ali su joj rekli da je to posledica menopauze u koju je ušla. 

Narednih 18 meseci, ona je išla od lekara do lekara i popila je šest terapija jakih antibiotika, ali joj ništa nije pomoglo. Očajna obratila se savetniku za prevenciju raka koji je uputio kod ginekologa

Redak rak i neobični simptomi

Testovi su pokazali da gospođa Šo Pajk ima rak veličine osam santimetara što je otprilike kao teniska loptica. U pitanju je bio rak vulve koji se proširio na njene limfne čvorove. Ova vrsta kancera je toliko retka da je do sad zabeležen samo jedan osto obolelih na svetu i za njega nema leka.

Šo Pajk je odmah operisana, kancer je ukolnjen, ali je nova biopsija urađena u junu ove godine otkrila da se tumor vratio. 

- Nikad u životu nisam čula da postoji karcinom vulve. Nisam znala ni da je moguć rak sluzokože. Naišla sam na mnogo različitih vrsta tumora, ali za ovako nešto nisam znala - rekla je Šo Pajk.

Ona je pre četiri godine imala rak grlića materice i podvrgnuta je histerektomiji (kompletno vađenje materice, a nekad to budu i oba jajanik) 2020. godine. Pre 18 meseci ponovo je shvatila da nešto ne valja, a jedini znak bio je svrab tamo dole. 

- Stalno sam išla kod lekara, ali su me vraćali kući i govorili jedno te isto - to je menopauza. Popila sam gomilu antibiotika zbog navodne infekcije mokraćnih kanala, a meni je bilo sve gore i gore. Jedne večeri sam se obrisala peškirom i osetila strahovit bol, kao da me udarila struja. Otišla sam u spavaću sobu, uzela ogledalo i pogledala tamo dole. Umalo se nisam onesvestila. Otrčala sam kod muža i tražila da pogleda šta se to nalazi na mojoj vulvi - ispričala je ona.

Tu noć nije oka nije sklopila ni ona, i njen muž. Sutradan je odmah otišla kod ginekolaga koji je odmah shvatio da ima rak vulve.

- Izmerili su ga i rekli da je velilina teniske loptice. Kako su mi objasnili ovu vrstu karcinoma najčešće dobijaju žene od 90 godina ako toliko požive - ispričala je Šo Pajk.

Simptomi

Melanom vulve je retka vrsta raka i razvija se iz ćelija u koži koje proizvode pigment. Najčešći simptomi su.

  • promene u boji vulve
  • svrab
  • krvarenje
  • čvorići ili otvorene rane na koži 

Smatra se da se oko dve trećine karcinoma vulve može sprečiti, a procenjuje se da je 69 odsto uzrokovano infekcijom humanim papiloma virusom (HPV).

Kako je ispričala Šo Pajk nakon operacije uklanjanja tumora i kompletne materice bila je ušivena ali su joj se šavovi otvarali na dnu.

Samo sam ležela raširenih nogu skoro tri i po meseca. Sve sam mogla bilo je jedem ležeći, nisam mogla ni da sednem - dodala je ona.

 

 

Biopsija koju je uradila u junu pokazala je da joj je rak vratio.

Kod melanoma sluzokože nema nikakvih značajnih neželjenih efekata. Nema simptoma. Neki ljudi još uvek mogu da trče maraton. Ja sam u četvrtoj fazi, primam imuno terapiju. Ne ležim u krevetu i ne umerem jer mi telo to ne govori, ali je činjenica da nisam dobro i da ne znam koliko ću još živeti. Čim sam dobila dijagnozu odmah sam sve objavila na društvenim mrežama, ako moje iskustvo pomogne i spasi barem jednog pacijenta ja ću biti srećna - zaključila je Šo Pajk.

Komentari (0)