Odrasli

NEOBIČNI SIMPTOMI HORMONSKOG DISBALANSA: Ako primetite ove promene na glavi i licu pravac kod lekara!

Ovaj hormon je jedan od najvažnijih hormona u našem organizmu.

28.04.2024 14:20

NEOBIČNI SIMPTOMI HORMONSKOG DISBALANSA: Ako primetite ove promene na glavi i licu pravac kod lekara!
tiktok/printscreen/dr.mehss

Estrogen igra ključnu ulogu u seksualnom i reproduktivnom zdravlju žene. Iako se ulaskom žene u menopauzu smanjuje njegova proizvodnja, ona se zapravo nikad ne zaustavlja.Nivo ovog hormona, kako prenosi sajt tosamja. media, je najviši tokom puberteta kada doživljava svoj maksimum, potom postepeno opada da bi u menopauzi i poznim godinama bio na minimumu. 

Analiza kojom se proverava nivo ovog hormona u organizmu se vrši u laboratoriji i to ne samo tokom ključnih perioda u životu žene kao što je trudnoća i menopauza, već se na osnovu njega mogu utvrditi odrđenja stanja i bolesti. Estrogen zajedno sa progesteronom igra ključnu ulogu u seksualnom i reproduktivnom zdravlju žene, ali i u razvoju polnih karakteristika kao što su grudi, bokovi i zadnjica kod žena. 

Manjak estrogena- kako prepoznati simptome?

Manjak ovog hormona dovodi do smanjenog libida, a kod žena se odražava i na druga stanja i može proizvesti niz problema kod dama posebno u menopauzi. Estrogen je povezan sa plodnošću, ali i genetskim poremećajima. Upravo usled smanjenja estrogena u organizmu mogu da se pojave simptomi slični znacima menopauze kao što su:

  • izostanak menstruacije
  • talasi vrućine
  • noćno znojenje
  • umor 
  • problem sa koncentracijom
  • nesanica i problemi sa spavanjem

Osim toga, kako navodi ovaj portal, manjak estrogena utiče na promene raspoloženja, razdražljivost i depresiju. 

Shutterstock

Manjak estrogena povezuje se često sa menopauzom

 

Estrogen reguliše i druga stanja

Iako mnogi misle da je povezan samo sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, estrogen igra vrlo važnu ulogu i kod drugih stanja u našem organizmu:

  • Važan je za rast i sazrevanje kostiju, kao i u regzulaciji koštanog metabolizma. U menopauzi dovodi do  smanjenja koštane mase, pa kosti postaju krte i lako lomljive
  • Utiče na kožu na mnogo načina. Povećava sadržaj kolagena i poboljšava vlažnost kože. U menopauzi dovodi do smanjenja kolagena što za posledicu može imati više uočljivih i dubokih bora
  • Uravnotežen nivo estrogena u organizmu koži daje mekoću, lepotu, elastičnost i sjaj
  • Ovaj horomon ima uticaje i na kardiovaskularni sistem . U zavisnosti od njegovog nivoa može da dovede do smanjenja lošeg kolesterola, ali i ako u organizmu ima manjak estrogena to za posledicu može da ima stvaranje krvnih ugrušaka doki dovode do srčanog i moždanog udara
  • Ženama se često pripisuje estrogen i kod neuropsihijatrijskih poremećaja kao i za lečenje depresije, šizofrenije i Alchajmerove bolesti, navodi se na ovom portalu.

Najednostavniji znaci kako da prepoznate nizak nivo ovog hormona

Na društvenim mrežama stručnjaci često dele besplatne savete i otkrivaju kako da uočite neki problem na prvi pogled, iako dijagnostifikovanje podrazumeva odlazak lekaru. Kako je objasnio dr Mehs kako se potpisuje na ovoj platformi, nizak nivo estrogena možemo uočiti kroz nekoliko simptoma na licu.

 

@dr.mehss Once estrogen production slows down, your skin thins and dries out, especially in sensitive areas like your face. Low estrogen levels could be a sign of hormonal imbalace. #estrogen #hormonalacne #hormoneimbalance #thinhair #dryskin #sensitiveskin #eczema #acne #pcos #skincare #foryou #foryoupage #fyp ♬ espresso sabrina - celebs media

 

Ona u snimku sugeriše da prvi simptomi uključuju suvu i naboranu kožu, akne, tanke linije ispod očiju ali proređenu kosu. 

Na pitanje korisnika mreže kako da pomognu svom telu na prirodan način da nadomesti manjak estrogena, ona je posavetovala žene da u svoju ishranu uključe soju, kao i mnogo voća i povrća. Osim toga poručila je da vežbanje treba da bude sastavni deo dnevne rutine kako bi se ojačale kosti i smanjio stres. Prema rečima ove doktorke žene, posebno one u menopauzi treba da vode računa o telesnoj težini jer višak kilograma dovodi do drugih zdravstvenih problema. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)