Odrasli

PETRA JE ŽIVELA SPORTSKIM ŽIVOTOM, A ONDA SAZNALA DA IMA RAK PLUĆA: "Bila sam u šoku kad su mi rekli dijagnozu, nisam imala nikakav simptom!"

Ona ističe da je kod nje bilo presudna jaka psiha i što je bolest otkrivena na vreme.

25.04.2024 20:02

PETRA JE ŽIVELA SPORTSKIM ŽIVOTOM, A ONDA SAZNALA DA IMA RAK PLUĆA: "Bila sam u šoku kad su mi rekli dijagnozu, nisam imala nikakav simptom!"
FOTO: Dragan Mujan

Petra Simić (66) bila je reprezentativac Jugoslavije u ženskom fudbalu sedmadesetih godina prošlog veka. Profesionalno se bavila fudbalom12 godina i sa zemunskom Slogom bila je vicešampion Evropre. Danas, sa veterankama svog kluba redovno igra fudbal, uz to voli da pliva na Adi i nikad u životu nije imala ozbiljnije zdravstvene probleme. A, onda ke kao grom iz vedra neba saznala 2012. da ima rak pluća.

FOTO: Dragan Mujan

Petra Simić (prva s desna) nije imala nikakve simptome kad joj je otkriven tumor pluća

Od promuklosti do dijagnoze tumora

Kako je za Srećnu republiku ispričala, ova hrabra žena nije ni slutila da ima bilo kakvim zdravstvenih simptoma, posebno ne da boluje od ove opake bolesti. 

- Sećam se bilo je to 2012. u vreme korone. Nisam imala nikav simptom osim promuklosti. Osećala sam se odlično i posle jedno tri meseca kada se korona malo smirila otišla sam kod svoje doktorke koja me je odmah uputila u bolnicu na Zvezdari - počela je svoju ispovest Petra.

Urađena joj je dijagnostika i utvrđeno je da ima rak pluća.

- Na rendgenu pluća lekari su odmah videli da imam tumor. Levo plućno krilo bilo mi je potpuno belo kao sir kao da ne postoji. Nisam mogla da verujem posebno što sam se osećala dobro. Svakodnevno sam prelazila pet, šest kilometara bez da se zadišem, preplivala sam Adu Ciganliju, igrala fudbal sa mojim ženama - dodala je ona.

Petra priznaje da je bila pušač 50 godina, ali tvrdi da nije preterivala. Konzumirala je najviše pola kutije cigareta dnevno

- Kad su mi rekli da imam tumor pluća, bila sam zgranuta. Moj kapacitet pluća kad sam došla da se lečim bio je 94 i sa nekoliko terapija dogurala sam do 100 odsto kapaciteta pluća kakav mi je i danas - rekla je Petra.

Dijagnozu koju je dobila slomila bi svakog osim Petre.
- Za mene je najveći šok bio što nisam imala apsolutno nikakv simptom. Nije bilo kašlja, temperature, da se umaram, ma nisam se ni zadihala. Mislim da je kod mene presudna bila jaka psiha. Rekla sam sebi, ok sad ćeš da se lečiš, ali sam od prvog trenutka zaista verovala da ću sve to pregurati bez problema kako je i bilo - dodala je naša sagovornica.

FOTO: Dragan Mujan

Petra danas pomaže drugim ženama koje su obolele od kancera

Kao da nikad nisam bila bolesna

Sreća u nesreći je što je Petri tumor otkriven na vreme i prepisana joj je hemoterapija. Imala je dve ture hemoterapije prvu od 8 tretmana, a posle tri meseca pauze primila je još 6 preventivnih terapija.

- Dobijala sam neku konjsku hemoterapiju koja je bila vrlo jaka. Svaka terapija na mesec dana trajala je po 5 sati. Nisam imala nikakve nuspojave ni povraćenje, zamor ništa od onoga što obično prati pacijente na ovoj vrsti terapije, samo mi je opala kosa - rekla je Petra.

Svesna svog stanja promenila je način ishrane i počela da jede više povrća što i dan danas upražnjava.

- Terapija je pomogla i ja sam krajem 2021. završila sa kancerom. Danas se osećam kao da nikad nisam ni bila bolesna. Normalno živim, igram fudbal sa mojim veterankama, jedino što redovno idem na kontrole kod lekara - dodala je ona.

Petra ističe da je nju spasilo što joj je kancer otkriven na vreme.

- Bog me je pogledao što je tumor otkriven na vreme da tumor još uvek nije uhvatio maha - rekla je Petra.

Danas ona je velika podrška drugim ženama obolelim od raznih vrsta kancera. Na pitanje ko je njoj bio podrška samo se nasmešila.

- Meni?! Ja sam sama sebi bila najveća podrška. Ja sam u bolnici davala sangu polumrtvim ženama da vera u Boga i sebe sve može pobediti. Bolest ne treba da se krije, jer niko nije kriv što je bolestan, ali kad ljudi znaju mogu da vam pomognu nekim savetom. Tako sam i saznala koliko je važna zdrava ishrana za onkološke pacijente, pa se toga pridržavam i danas i osećam se odlično i potpuno sam zdrava - zaključila je Petra Simić.

shutterstock.com

Tumor pluća može da se leči kad se otkrije na vreme

Simptomi raka pluća

Kako ističu lekari rano otkrivanje tumora je ključno za lečenje pacijenta. Iako Petra nije imala simptome ovog zloćudnog kancera, obratite pažnju na znakove koji mogu da ukazuju na rak pluća.

  • kašalj
  • promuklost
  • bol u grudima
  • gubitak težine
  • otežano disanje
  • neobjašnjivi umor

Ukoliko ste pušač sa višedecenijskim stažom, a primetite ove simptome odmah se javite lekaru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)