Odrasli

ALARMANTNI PODACI O NAJČEŠĆEM KARCINOMU U SRBIJI: Žene pušači više obolevaju i umiru od raka pluća!

Skrininig i rano otkrivanje ove smrtonosti bolesti je ključno za lečenje pacijenata.

25.04.2024 14:00

ALARMANTNI PODACI O NAJČEŠĆEM KARCINOMU U SRBIJI: Žene pušači više obolevaju i umiru od raka pluća!
FOTO: Dragan Mujan

Rak pluća je najzastupljeniji karcinom u Srbiji od koga godišnje oboli oko 6.500 ljudi, a premine 4.500 pacijenata. Po ovim podacima smo na neslavnom drugom mestu u Evropi.

Kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima su bili najčešći simptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan rak pluća.

U istraživanju koje je sprovedeno u saradnji Udruženja pacijenata "Punim plućima" i Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije učestvovalo je 147 pacijenata (88 muškaraca i 59 žena iz cele Srbije) kako bi se došlo do veoma važnih podataka za samu dijanostiku i lečenje. U istraživanju su učestvovali pacijenti starosti od 40 do 80 godina.

FOTO: Dragan Mujan

U istraživanju je učestvovalo 147 pacijenata 

Ubrzano postavljanje dijagnoze 

Prema rečima dr Spasoja Popevića, zamenika direktora Klinike za plućne bolesti UKC Srbije zabrinjava podatak da je gotovo 90 odsto anketiranih ranije bila pušač, a da jedna trećina njih i dalje konzumira cigarete uprkos dijagnozi

- Ono što je ohrabrujuća vest je da gotovo 50 odsto pacijenta otišlo kod lekara odmah nakon pojave prvih simptoma i da su u roku od mesec dana, što je evropski prosek, dobili dijagnozu. Problem postoji u manjim mestima i selima gde pacijenti često i do šest meseci pokušavaju da dođu do specijaliste i pulmologa u većim Kliničkim centrima - rekao je on.

Dr Popević je istakao da uprkos brzom postavljanju dijagnoze između 75 i 80 odsto pacijenata dolazi kod lekara u podmakloj fazi bolesti, kada je i mogućnost lečenja daleko manja, pa se bolest najčešće samo drži pod kontrolom, ali ne i leči. 

On je naveo simptome nakon kojih pacijenti treba odmah da se jave lekaru posebno ako imaju višedecenijski pušački staž.

  • kašalj
  • promuklost
  • bol u grudima
  • gubitak težine
  • otežano disanje
  • neobjašnjivi umor

- Rak pluća nekad može da se manifestuje i udaljenim metastazama na nekim drugim organima. Zato je izuzetno važno da se dijagnostikuje na vreme kako bi pacijent imao više šansi da preživi - dodao je on.

shutterstock.com

Najrizičnija grupa su žene sa višedecenijskim pušačkim stažom

Žene ugroženije od muškaraca

Prema rečima dr Snežane Živković Perišić iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u poslednjih 10 godina primećen je porast, i to za 40 odsto raka pluća kod žena, kod kojih je zabeležen i veći mortalitet nego kod muškaraca.  

Zbog toga su svi saglasni da pušači, posebno žene sa višedeceniskim pušačkim stažom, trebalo bi da barem jednom u šest meseci odu na preventivne preglede čak i ako nemaju simptome. 

U istraživanju koje je sprovedeno najčešće primedbe pacijenti su imali na dugo čekanje na dijagnostiku, odnosno skener, bronhoskopiju, poteškoće prilikom zakazivanja pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama, odnosno nemogućnost zakazivanja kod lekara u Kliničkim centrima.

Na pitanje šta misle koji je razlog što im rak pluća nije otkriven na vreme, gotovo polovina pacijenata je reklo da su ignorisali simptome, a jedna trećina da ih lekar nije uputio na pregled. Oko 10 odsto ispitanika se plašilo da ide kod lekara i isto toliko njih je navelo kao razlog to što ne postoji skrining na rano otkrivanje raka pluća.

- Država je dosta toga uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija. Ipak, kada se radi o preventivi malo toga je urađeno. Kao udruženje se zalažemo da se ponovo pokrene pitanje uvođenja skrininga na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje. Potreba za tim su ogromne, a to potvrđuju i rezultati istraživanja. Uvođenje skrininga na rano otkrivanje raka pluća podržava više od 95 odsto ispitanika, koji su se izjasnili da bi ovakav pregled savetovali rođacima i prijateljima i smatraju da skining treba da bude obavezan za građane u riziku – ističe Olja Ćorović, iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

shutterstock.com

Za tri godine u Institutu za plućne bolesti Vojvodine pregledano je više od 4.000 osoba u riziku

Skrining na rano otkrivanje raka pluća u Srbiji se jedino sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova zdravstvena ustanova već više od tri godine na području AP Vojvodine kod visokorizičnih osoba sprovodi program ranog otkrivanja raka pluća, što nas svrstava u prvu državu zapadnog Balkana koja je uvela ovaj skrining za svoje građane. Do sad je pregledano više od 4.000 osoba u riziku, a kod 86 sugrađana otkriven je karcinom pluća.

- Skriningom za rano otkrivanje raka pluća obuhvaćene su visokorizične grupe, a informaciju o samom skriningu pacijenti dobijaju od svojih izabranih lekara u “Domu zdravlja Novi Sad”. U toku ove godine u skrinig je uključeno i područje Subotice, a očekuje se početak skriniga u Vrbasu. Kod 50 odsto novootkrivenih pacijenata karcinom je bio u prvoj ili drugoj fazi bolesti, što omogućava hirušku intervenciju koja za ovakvu vrstu bolesti i najbolji način lečenja - rekla je dr Daliborka Bursać, načelnica dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Dr Željko Popadić iz RFZO je poručio da će od maja biti proširena lista lekova za pacijente od karcinoma pluća, a da će 14. maja biti dostupan još jedan potpuno novi lek za ovu kategoriju pacijenata. 

Međutim, bez obzira na sve prevencija i dalje ostaje ključna kada je u pitanju težak i smrtonosan rak pluća.

Najbolja prevencija je prestanak pušenja, posebno kad su u pitanju žene koje imaju veće predispozicije za obolevanje od ovog tumora. Brojna istraživanja su pokazala da 10 godina nakon prestanka pušenja rizik od nastanka raka pluća se smanjuje za 30 do 50 odsto.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)