Odrasli

SVI KORISTIMO TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA, A NE ZNAMO DA JE ŠTETNA: Stomatolog tvrdi da njom uništavamo zube! (FOTO)

Saveti za oralnu higijenu.

26.02.2024 09:35

SVI KORISTIMO TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA, A NE ZNAMO DA JE ŠTETNA: Stomatolog tvrdi da njom uništavamo zube! (FOTO)
shutterstock.com

Kada je u pitanju zdravlje zuba, karijes predstavlja jedan od najvećih problema. Stomatolog Kami Hos upozorava da neke svakodnevne navike mogu ozbiljno ugroziti stanje zuba, ističući da zdravlje usne duplje ima značajan uticaj na celokupno zdravlje organizma.

Tečnosti za ispiranje usta

Stomatolog Hos posebno ističe štetnost tečnosti za ispiranje usta, naglašavajući da one mogu naneti ozbiljnu štetu zubima. Ogorčen njihovim delovanjem, tvrdi da ove tečnosti ubijaju veliki broj mikroba u ustima, ostavljajući prostor za razmnožavanje najopasnijih. Ovakav pristup, prema rečima doktora Hosa, može dovesti do katastrofalnih posledica.

Hos savetuje da na usnu duplju treba gledati kao na vrt, s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba rešiti baš kao i korova.

- Da u vrtu imate korov, sigurno ne biste uzeli kiselinu i zalili ga. A upravo to radimo kada koristimo tečnost za ispiranje usta koja ubije sve što u njima živi. Tako dolazi do katastrofe - navodi dr Hos, piše Ordinacija.hr

shutterstock.com

Oralna higijena  je veoma važna, bitno je da ih negujemo usta

Saveti za održavanje zdravlja usne duplje

Da bi se očuvalo zdravlje usne duplje, dr Hos daje niz saveta koji uključuju promenu svakodnevnih navika. Preporučuje da se jutarnja nega usne duplje obavlja pre doručka, korišćenje blage tečnosti za ispiranje usta kako bi se obnovila pH vrednost usne duplje i uklonio plak, kao i redovno korišćenje konca za zube i interdentalne četkice.

- Čistite jezik sredstvom namenjenim za tu svrhu, jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne duplje. Zubima pravimo veliku štetu kada ih negujemo proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu da promene mikrobiotu u ustima, koja se razvijala milionima godina - tvrdi stomatolog Hos.


Kako bi se očuvalo zdravlje usne duplje, od ključnog je značaja da se promene navike u nezi zuba i usne duplje. Redovne posete stomatologu, kao i korišćenje blagih preparata za negu usne duplje i pravilna higijena predstavljaju ključne korake ka očuvanju zdravlja zuba i celokupnog organizma.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)