Odrasli

NIJE SVEJEDNO GDE VAS BOLE LEĐA: Često su pokazatelj podmuklih bolesti, a evo kad treba hitno da se javite lekaru! (FOTO)

Ako bol neprestaje ili se poogoršava tokom noći potražite pomoć lekara.

14.02.2024 10:10

NIJE SVEJEDNO GDE VAS BOLE LEĐA: Često su pokazatelj podmuklih bolesti, a evo kad treba hitno da se javite lekaru! (FOTO)
shutterstock.com

Sa bolom u leđima suočava se veliki broj ljudi. Razlozi mogu biti različiti i često nemaju veze sa kičmom kako ljudi najčešće misle. Bolovi u leđima mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme ili uklještene nerve. Ukoliko je bol u leđima praćen visokom temperaturom ili mršavljenjem, trebalo bi da odmah odete kod lekara, savetuju stručnjaci.

Takođe određene promene poput kvržica, otoka ili promenjenog oblika leđa mogu biti alarm da nešto nije u redu. Ukoliko se bol pogoršava tokom noći, pojačava se pri kijanju ili kašljanju hitno se javite lekaru. 

Bolovi sa strane

Ovaj bol može ukazivati na probleme sa organima i to bubrezima, pankreasom, crevima ili matericom. Nadia Alibhai, osteopat, za britanski San je navela da ukoliko neko ima problem sa bubrezima bol će dolaziti ispod rebara sa leđne strane sa obe strane kičme. Bolest može dovesti do otkazivanja bubrega, što uzrokuje nakupljanje štetnog otpada i zahteva lečenje dijalizom ili transplantacijom organa.

Takođe bol u donjem delu leđa može izazvati upala creva ili mišići materice koji se stežu i skupljaju tokom trudnoće u ranim fazama.

shutterstock.com

Bol u ledjima može ukazivati na određeni zdravstveni problem

 

Kičma

Bol u kičmi može imati niz zdravstvenih stanja najčešći je spinalna stenoza. Ona se dešava kada se kičmeni kanal u donjem delu leđa suzi, piše San.

To vrši pritisak na kičmenu moždinu i nerve koji vode od kičmene moždine do mišića što urokuje bol. Spinalna stenoza pogađa do 95 odsto ljui do 50 godine. Stanje je obično posledica "habanja" koje se javlja starenjem.

Krsta

Donji deo leđa je jedno od najčešćih područja u kojima osećamo bol kako starimo a znak je povučenog mišića ili klizanja diska. Albahai navodi da bol u donjem ddelu leđa može biti diskhernija koja steže nerv i može da izazove bol u donjem delu leđa.

Loše držanje, prekomerno korišćenje mišića i povrede tetiva i ligamenata u leđima dovode do grčeva. Bol u donjem delu leđa može biti signal i nekih vrlo opasnih i podmuklih bolesti kao što je karcinom nekog od unutrašnjih organa. 

shutterstock.com

Loše držanje i prekomerno sedenje mogu proukzrokovati bolove u leđima

 

Gornji deo leđa

Uklješteni nervi mogu često da budu uzrok bola u ovom delu leđa napominju stručnjaci. To se dešava jer okolna tkiva poput kosti, hrskavice, mišića i tetiva nanose veliki pritisak na nerv. Na taj način se vrši pritisak na nervni koren, što može izazvati bol u rukama, vrhovima prstiju gde osoba oseća bockanje, utrnulost i pckanje.

Leđa ili vrat

Bolovi u vratu s kod mnoih prisutni a oni mogu biti posledica nepravilnog rasporeda delova kičme. Stručnjaci napominju da bol u leđima može biti posledica neusklađnosti tela i nedostatka fleksibilnosti i pokreta u drugim delovima tela. To može da utiče na način kako hodate, što zauzvrat može da izvrši pritisak i opterećenje na sve delove leđa i vrata. Kod ovog područja možete osetiti tup bol ili oštar ubod. Najčešće je uzrokovan lošim držanjem ili produženim sedenjm i stajanjem

BONUS VIDEO:

Komentari (0)