Odrasli

IMATE BOLOVE U LEĐIMA ILI VRATU: Proverite da li vam je dobar grudnjak, pogrešna veličina može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema

Prilikom kupovine vodite računa o korpama i bretelama, ne sme ništa da vas žulja i zateže.

04.09.2023 16:00

IMATE BOLOVE U LEĐIMA ILI VRATU: Proverite da li vam je dobar grudnjak, pogrešna veličina može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema
shutterstock.com

Kupovina grudnjaka za većinu žena može biti prava noćna mora ukoliko ne pronađete odgovarajuću veličinu. pogrešan grudnjak, verovali ili ne, može biti uzrok i određenih zdravstvenih problema. Prema rezultatima istraživanja koje je objavio San, čak 95 odsto Britanki nose pogrešnu veličinu grudnjaka. Većina njih nose i do va, tri broja manju korpu u odnosu na onu koja im je zaista potrebna. 

Loš grudnjak

Mnoge žene čak ni ne znaju veličinu grudnjaka koji nose. Nošenje pogrešnog grudnjaka, posebno lošeg oblika može imati zdravstvene posledice, upozoravaju stručnjaci. Usled neodgovarajućeg grudnjaka može doći čak i do pogurenosti. Osim toga bratele od brushaltera su dizajnirane kako bi podelili težinu i rasteretili ramena

- Loš grudnjak može da utiče na vaše samopouzdanje, odeća neće dobro izgledati, a pati i vaše telo - upozorila je Bela Gou stručnjak za ženske grudnjake. 

pexels.com

Neodgovarajuća veličina grudnjaka može prouzrokovati različite bolove

 

Jedan od možda najzabrinjavajućih neželjenih efekata nošenja pogrešne veličine grudnjaka je to što može izazvati nepovratno prerano opuštanje grudi. Kejt Tejlor osnivač jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom brushaltera upozorila je da pogrešan grudnjak može da dovede do bolova u leđima, vratu i ramenema, a u najgorem slučaju i do pogrbljenosti. 

- Vaš grudnjak raspoređuje težinu obe dojke na grudi i leđa. Ako imate asimetriju, vaš grudnjak to ne može da uradi kako treba ukoliko je veličina pogrešna. Očigledno više vuče na jednu stranu zbog težine vaše veće dojke što dovodi do pomenutih bolova - ističe ona. 

Ona napominje da se veliki broj žena suočava sa asimetričnim grudima i da u tom slučaju nose premale grudnjake koji odgovaraju onoj manjoj polovini grudi.

Znaci da vam grudnjak ne odgovara

Stručnjaci otkrivaju koji su očigledni pokazatelji da ne nosite odgovarajuću veličinu ili model grudnjaka:

1. Bretele klize

Da li stalno povlačite bretele? To nije slučaj samo jer je grudnjak prevelik. Ukoliko su labavije to jasno pokazuje da je grudnjak prestar i da ga treba menjati. Tkanina se istrošila tako da klizač odnosno mesto gde se zateže kaiš, ne drži tkaninu na isti način. To je znak da treba da kupite novi grudnjak.

shutterstock.com

Većina žena prema anketi nosi manji broj grudnjaka nego što treba

2. Grudi izgledaju manje

Ako vam se čini kako vam je grudnjak mali, to je pokazatelj da on nije pogrešne veličine već da možda nije dobro podešen. To se najviše primećuje kada se nose majice jer deluje da su korpe veće nego što jesu.  Ako vam, recimo, veličina 34C loše stoji možda treba menjati za 32D veličinu korpe. Da bi se postigao efekat volumena korpe, treba prilagoditi veličinu bretela ali i veličinu korpe.

3. Najčvršća kukica treba da bude dostupna

Kada prvi put kupite grudnjak prilikom isprobavanja zakačite je za prvu kukicu. Vremenom će tkanina da se istroši pa ćete morati da pomerite na druge kukice. Ako deluje previše "vrećasto" ili vas žulja promenite model korpe ili veličinu.  

- Grudnjak mora da bude udoban, da zategne ali ne da se bretele usecaju u kožu, da čvrsto drže grudi na svom mestu bez opterećenja. Ako vas bilo šta žulja ili vam smeta ne kupujte takav brushalter jer se nikad nećete osećati opušteno u njemu - poručila je Kejt Tejlor.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)