Odrasli

DEVOJCI OTKRIVEN RAK ŠEST NEDELJA PRE POROĐAJA: Doktori su ova tri simptoma opake bolesti pripisali trudnoći (FOTO)

Kad je konačno dobila dijagnozu i krenula na lečenje, ova mlada mama osetila je veliko olakšanje.

04.02.2024 12:15

DEVOJCI OTKRIVEN RAK ŠEST NEDELJA PRE POROĐAJA: Doktori su ova tri simptoma opake bolesti pripisali trudnoći (FOTO)
shutterstock.com

Popi Braun imala je svega 23 godine kad je ostala u drugom stanju. Tokom trudnoće osetila je neobične simptome, zbog čega se obratila lekarima. Ali, oni su je uveravali da su sve promene koje se dešavaju u njenom telu posledica trudnoće. Tek u 34. nedelji trudnoće Popi je dijagnostikovan atipični Juingov sarkom - vrsta primarnog raka kostiju.

Ova mlada mama kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kad je saznala da je teško bolesna. Bilo je to u aprilu 2019, kad je bila 34 nedelje trudna sa svojom ćerkom Belom.

Popi je otkrila da joj se pojavila kvržica na vilici, a paralelno je imala glavobolje i osećala veliki umor. Ipak, lekari su je u više navrata ubeđivali da su to samo uobičajeni simptomi trudnoće. Kad je konačno dobila dijagnozu, donekle je osetila olakšanje.

- Radila sam u inostranstvu i tamo upoznala svog partnera Toma. Ubrzo smo počeli da se zabavljamo i ostala sam u drugom stanju. Vratili smo se u Veliku Britaniju i mislila sam da ćemo voditi lep, normalan porodični život. U novembru 2018. počela sam da osećam prve simptome. Kad sam bila u petom mesecu trudnoće krenulo je krvarenje iz nosa i umor uz glavobolje. Lekari su me ubeđivali da je sve to zbog trudnoće - ispričala je Popi za „Dejli mejl“.

shutterstock.com

Svega tri nedelje pošto se porodila Popi je završila u bolnici na lečenju sarkoma (Ilustracija)

 

Kad je izraslina u nosu počela da raste i da joj blokira disajne puteve, lekari su se zabrinuli. Na kraju je uspela da zakaže pregled kod ORL specijaliste. Urađena joj je biopsija i šest nedelja je čekala da stignu rezultati. Kad bi joj bilo loše, lekari su joj savetovali da pije paracetamol. Ali, kad su rezultati biopsije stigli, Popi se suočila sa dijagnozom raka.

- Nisam ni bila svesna da rak može da se javi u kostima ili mekim tkivima kod mlade osobe sve dok nisam dobila dijagnozu. Imala sam samo 23 godine kad mi je rečeno od čega bolujem – navela je ova mlada mama.

Započela je hemioterapiju tri nedelje pošto je na svet donela ćerkicu Belu.

Šta je sarkom?

Sarkomi su retki kanceri koji se javljaju u potpornim tkivima tela, a simptomi uključuju oticanje i bolno područje na dodir. Popi je bila lečena na odeljenju za tinejdžere obolele od raka u Mančesteru. Iako je provela više od pet meseci u bolnici i doživela strašne nuspojave tretmana, kao što su čirevi u ustima, mučnina i umor, Popi je ipak pokušala da održi što je moguće normalniji život i organizovala je bejbi-šauer.

- Nema dobrog trenutka za rak, ali drago mi je što sam bila tretirana na odeljenju za tinejdžere, a ne na odeljenju za odrasle. Dobila sam neverovatnu podršku – ispričala je ova mlada mama.

Popi je dobila "potpuno čist" nalaz u februaru 2020. godine, a potom je na svakih šest meseci odlazila na kontrolne preglede koji su potvrdili da je zdrava. Podelila je svoju priču sa javnošću u sklopu kampanje povodom Svetskog dana borbe protiv raka, jer želi da podigne svest o znacima koji mogu da ukažu na ovu opaku bolest.

- Od pet najčešćih znakova raka, mislila sam da su dva moja simptoma povezana sa rakom, kvržice i promene mladeža. Ironično je što sam zapravo otkrila kvržicu i nikada mi nije palo na pamet da imam rak, mislila sam da imam problema sa umnjakom - rekla je Popi.



Dr Luiz Soans, glavna medicinska sestra na odeljenju dečje bolnice za lečenje raka, ističe da navedeni simptomi ne znače nužno da imate rak, ali je važno da odete na pregled ako primetite ove promene na svom telu - posebno ako traju neko vreme i ne možete ih objasniti.

- Normalno je osećati se nervozno pre nego što razgovarate sa lekarom ili medicinskom sestrom. Ali, ako ne osećate da možete sami da napravite prvi korak, dobra ideja je da se pre toga obratite nekome kome verujete – istakla je doktorka Soans.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)