Odrasli

EVO KAKO ORAŠASTI PLODOVI UTIČU NA PLODNOST: Nova istraživanja daju ohrabrujuće rezultate, ali pod jednim uslovom (FOTO)

Zdrav način za pospešivanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

28.11.2023 21:50

EVO KAKO ORAŠASTI PLODOVI UTIČU NA PLODNOST: Nova istraživanja daju ohrabrujuće rezultate, ali pod jednim uslovom (FOTO)
Pixabay

Sa sterilitetom se jednako bore i žene i muškarci, a u većini slučajeva to zahteva i odlazak kod doktora i adekvatno lečenje. Kao i u svemu i u ovom slučaju priroda ima alternativu i rešenje se često nalazi u ishrani. Ako je suditi, prema novom istraživanju tima sa Univerziteta Monaš, plodnost muškarac bi mogla da se poboljša i na drugačiji način. Istraživači su u studiji otkrili da su muškarci koji su dnevno konzumirali dve porcije orašastih plodova imali poboljšan kvalitet sperme. 

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Advances in Nutrition gde su analizirali dva klinička ispitivanja na 223 zdrava muškarca starosti između 13 i 35 godina, a koji su konzumirali najmanje dve šake orašastih plodova svakog dana, piše 9news.com.au.

U jednom ispitivanju, ispitanici su jeli oko 75 grama suvog voća sa ljuskom svakog dana i tako tri meseca. 

Shutterstock

I muškarci i žene se suočavaju sa istim problemom kada je reproduktivno zdravlje u pitanje i ono zahteva nekada lečenje

Barbara Kardoko je vodeći autor studije i ona je rekla da su orašasti plodovi izuzetno bogati omega-3 polinezasićenim mastima, vitaminima i mineralima, koji mogu poboljšati reproduktivno zdravlje jačeg pola. 

- Ovde je važno napomenuti da se radi o sirovim i pečenim orašastim plodovima. Treba izbegavati slane ili zaslađene orahe jer je šećer povezan sa različitim zdravstvenim problemima poput hipertenzije i insulinske rezistencije - navela je Kardoko.

Ona se ovom tematikom i proučavanjem orašastih plodova bavi više od decenije. Takođe je navela da su rezultati ohrabrujući i da opravdavaju dalje studije o prednosti suvog voća na reproduktivno zdravlje.

Kardoko navodi kako su ova saznanja izuzetno optimistična i da su od velike važnosti za ljude koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Osim toga, napomenula je kako je potrebno uraditi i studije koje će proceniti da li orašasti plodovi imaju isti efekat na plodnost žene.

- Zalagali bismo se za više muških i ženskih studija kako bismo ojačali rezultate - zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)