Brojna naučna istraživanja dokazala su da je orah veoma zdrava namirnica koja čuva mozak i srce, pomaže u regulisanju telesne težine, snižava krvni pritisak, a i pomaže muškarcima kod potencije. Većina ljudi uzme šaku očišćenih oraha i jednostavno ih pojede.
Međutim, kako piše E Tajms to je potpuno pogrešno. Naši preci su potapali orahe u vodu pre jela što je mnogo zdravije.
Lakši za varenje
Kako je objasnila nutricionista dr Dorin Lam potapanjem oraha u vodu pre konzumiranja sprečoće iritaciju digetsivnog trakta.
- Sirove orašaste plodove, žitarice i semenke treba potopiti pre nego što ih pojedete. Oni sadrže fitinsku kiselina, jednu vrstu vezanog fosfora koji štiti plod. Fitinska kiselina se vezuje za minerale u ljudskom gastrointestinalnom traktu i može izazvati bol i iritaciju što može dovesti do problema u varenju. Potapanjem oraha u vodu pre nego što ih pojedete uklanja se sloj fitinske kiseline što ih čini lakšim za varenje - pojasnila je ona.
Prema njenim rečima potopljeni orasi u vodi treba da odstoje preko noći. Potapanje oraha u vodu pre jela nekada davno su redovno radili naši preci. na ovaj način se neutrališu štetna jedinjenja koja mogu da otežaju varenje.
Osim toga omekšava se tekstura oraha, olakšava žvakanje, bolja je iskorišćenost svih benefita ali se i poboljšava ukus. Na ovaj način organizam može da apsorbuje hranljive materije iz natopljenih oraha.
Osim što poboljšavaju nivo dobrog holesterola i održavaju zdravlje srca, orasi su korisni i za osobe sa dijabetesom. Orasi su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama i pomažu u prevenciji stresa i anksioznosti. Takođe imaju alfa-linolensku kiselinu koja jača kosti i zube.
Komentari (0)