Odrasli

LEKARI SU ZINULI OD ŠOKA TOKOM PREGLEDA PACIJENTA: U crevima su mu pronašli živo stvorenje, prava je misterija kako je dospelo u njegovo telo! (FOTO)

On nije imamo nikakve simptome, a došao je na rutinsku kontrolu.

23.11.2023 11:00

LEKARI SU ZINULI OD ŠOKA TOKOM PREGLEDA PACIJENTA: U crevima su mu pronašli živo stvorenje, prava je misterija kako je dospelo u njegovo telo! (FOTO)
shutterstock.com

Muškarac (63) iz Misurija šokirao je lekare na rutinskoj kontroli stomaka. Njemu je rađena kolonoskopija kad su doktori shvatili da on ima nešto živo u crevima. Kad su pogledali malo bolje shvatili su da je stvorenje ne samo živo već da se kreće kroz njegova creva što je praktično medicinski nemoguće, piše britanski San. 

shutterstock.com

Muva je pronađena tokom rutinskog pregleda a nikome nije jasno kako je završila u njegovom telu

Šokirani lekari

Kako je detaljno opisan ovaj nesvakidašnji slučaj, lekari su mu radili kolonoskopiju kako bi proverili stanje njegovog debelog creva što je rutinska kontola starijih pacijenta kako bi se na vreme otkrile bilo kakve promene uključujući rak debelog creva. Kolonoskopija se sprovodi uz pomoć tankog crve na čijem vrhu se nalazi malena kemare a koja se pacijentu uvodi kroz anus.

Doktori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju proveravali su stanje creva pacijenta kada su stigli do dela debelog creva gde telo apsorbuje vodu i soli iz materijala koji ne može da svari. Lekari su zanemeli u šoku kad su videli živu, odraslu muvu koja se kretala kroz njegovo crevo. 

- Muva je bila živa i kretala se što je nemoguće. Nije nam jasno kako je uspela da preživi jaku želudačnu kiselinu. Ako je kojim slučajem pojeo zaraženu hranu iz larve nikako nije mogla da se izleže muva u njegovim crevima - rekli su doktori.

Ništa manje nije bio zbunjen ni pacijent. Kako je objasnio po savetu lekara 24 sata pre pregleda pio je samo vodu kako bi očistio creva. Pre toga je pojeo parče pice i malo zelene salate ali se ne seća da bilo šta nije bilo u redu sa hranom. Osim toga, on nije imao apsolutno nikakve simptome koji bi ukazivali na bilo kakav zdravstveni problem, niti da muvu ima u crevima. Analize su pokazale da je muva odrasla u spoljašnjim uslovima i da je na neki neobjašnjiv način završila u telu pacijenta.

- Ovaj slučaj predstavlja veoma redak koloskopski nalaz i misteriju o tome kako je netaknuta muva našla put do poprečnog debelog creva - napisali su lekari iz Misurija.

shutterstock.com

Pacijent nije imamo nikave simptome niti zdravstvene probleme

Kako je preživela?

U medicini su zabeleženi slučajevi u kojima su pacijenti je neko konzumirao hranu kontaminiranu jajašcima mušice. U vrlo retkim slučajevima, jaja mogu preživeti kisele uslove u gastrointestinalnom traktu i hrane se mrtvim tkivom ili hranom koju je progutao domaćin. Medicinski ovo stanje se zove crevna mijaza. 

- Neki zaraženi pacijenti su bili asimptomatski, drugi su imali bolove u stomaku, povraćanje i dijareju - objasnili su lekari.

Međutim, nije zabeležen slučaj da živa i odrasla jedinka na neki način iz spoljne sredine završi u čovekovim crevima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)