Odrasli

ŽENA GODINAMA JELA ŠIBICE: Lekari u čudu šta su joj otkrili!

Dvadesetdevetogodišnjakinja je jednog dana pozvala Hitnu pomoć zbog jezivih bolova u stomaku i pojave zatvora, pa je ubrzo utvrđeno nešto veoma neobično.

bySrećna republika

25.12.2022 15:33

ŽENA GODINAMA JELA ŠIBICE: Lekari u čudu šta su joj otkrili!
shutterstock.com

Neimenovana mlada žena godinama je jela šibice, a nakon što je konačno završila kod lekara na pregledu, oni su ostali u šoku. Naime, kako su otkrili, taj krajnje neobičan poremećaj u ishrani uslovljen je nedostatkom gvožđa u telu, za koji britanski portal Dejli ekspres navodi da je jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih poremećaja postao problem 21. veka.

Nedostatak gvožđa može da izazove mnogobrojne probleme u organizmu, posebno ukoliko se loše leči. Taj element je ključan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za transport kiseonika kroz krvotok. Usled njegovog nedostatka telo se bori da isporuči kiseonik ćelijama, pa se ljudi osećaju umorno, a često se dešava i da imaju isprekidan dah. Uočene su i druge manifestacije kada pojedinci počinju da jedu raznorazne predmete, a što se, kako se veruje, dogodilo mladoj ženi sa šibicama. Prema rezultatima nekoliko studija, taj fenomen, koji se naziva i pika, glavna je manifestacija nedostatka gvožđa.

- Pika je neuobičajen poremećaj koji bi mogao da prođe nezapaženo i na psihijatrijskom pregledu i pacijenti ga obično skrivaju - navodi Science Direct  i napominje kako se kompulzivno ponašanje kod nekih osoba u vidu toga da one jedu papir, sapun, boju ili kredu.

Upravo je taj časopis prvi i objavio priču o slučaju 29-godišnje pacijentkinje koja se javila Hitnoj pomoći nakon što je trpela dvodnevni bol u stomaku, praćen zatvorom.

Pacijentkinja je imala naviku da jede četiri do pet pakovanja šibica dnevno u periodu od čak 3,5 do četiri godine. Noću, kada su njen muž i sin spavali, bacala je zapaljive krajeve šibica, a ostatak grizla u sitne komadiće. Neko vreme ih je okretala po ustima, a potom i gutala. Kako je priznala, osećala je neverovatno jaku želju da se ponaša tako i osećala se srećnom u svakoj fazi svog "poroka". Pacijentkinja je imala određeni nivo svesti da pika može biti uzrok njenih simptoma, ali nije tražila psihijatrijsko lečenje - naveo je specijalizovani medicinski časopis. 

Shutterstock

Žena je zbog neobične navike trpela nesnosne bolove u stomaku i imala je zatvor 

Dok neke vrste fenomena pika ne zahtevaju lečenje, kao rezultat gutanja stranih predmeta mogu nastati ozbiljne komplikacije. Štaviše, pošto pika ne izaziva očigledne promene u izgledu, lako se može prevideti zbog pacijentove sklonosti da krije svoju neobičnu naviku. Kada je u pitanju nedostatak gvožđa, pika je verovatno izazvana nedostatkom gvožđa u nekim delovima mozga.


Inače, nedostatak gvožđa ostaje jedan od najčešćih zdravstvenih problema širom sveta, pa se procenjuje da je njime pogođeno skoro dve milijarde ljudi. Simptomi stanja variraju od ekstremnog umora i blede kože, do glavobolje i vrtoglavice. Neuspeh u rešavanju tih simptoma može dovesti do komplikacija opasnih po život, poput anemije.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)